MónTerrassa
La UPC, la universitat de l’Estat que més patenta
  • CA

L’informe de l’Oficina Europea de Patents (OEP) fet públic recentment destaca que les institucions acadèmiques continuen fent una contribució significativa a les sol·licituds de patents europees. La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) és la primera universitat a l’Estat, amb 15 patents sol·licitades el 2020, i se situa en sisena posició d’aquest rànquing, per darrere del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), amb 72 sol·licituds; Amadeus (60 sol·licituds de patent), Esteve Pharmaceuticals (17), la Fundació Tecnalia Research & Innovation (17) i Telefónica (17). L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) –institut universitari de recerca adscrit a la UPC–, per la seva banda, ha presentat 11 sol·licituds de patents i se situa al novè lloc en aquest rànquing.

En el decurs de l’any 2020, la UPC ha incrementat la sol·licituds de patents respecte l’any anterior, amb la sol·licitud de 38 títols de propietat industrial (l’any 2019 se’n van sol·licitar 23): 7 patents de prioritat espanyola, 18 patents prioritàries europees, 8 d’internacionals i 5 models d’utilitat espanyols. També s’han signat 11 acords de cotitularitat de patent i 11 acords de llicències a tercers i a spin-off participades.

Les patents egarenques

Els investigadors i investigadores que treballen a Terrassa estan entre els que mes innovació generen. Un exemple és Tzanko Tzanov, codirector del grup de Biologia Molecular e Industrial (GBMI). que han patentat tres de les innovacions desenvolupadesen el marc de la seva activitat de recerca:

Adhesiu biodegradable per a materials d’aïllament i d’insonorització en la construcció: es tracta d’un adhesiu biodegradable capaç d’unir diferents materials d’origen natural o sintètic. L’adhesiu està fabricat a partir de restes de lignina, un rebuig rarament aprofitat de la indústria paperera i de les biorefineries. Així, es dona un nou ús a un material de rebuig per fabricar un adhesiu sostenible que, a més, no conté dissolvents orgànics, habituals en aquest tipus de productes. Una de les principals aplicacions de l’adhesiu és en el sector de la construcció, on es fa servir per produir materials d’aïllament i d’insonorització.

Hidrogel antibacterià per curar ferides cròniques: aquest hidrogel d’ús tòpic que actua in situ gràcies a la interacció entre l’àcid hialurònic i les nanopartícules híbrides de plata/lignina (biopolímer d’origen vegetal), ha demostrat un potent efecte antimicrobià i antioxidant que afavoreix la curació de les ferides. A més, el material desenvolupat pot controlar l’activitat de diferents enzims que provoquen la cronicitat d’aquestes lesions cutànies, regulant la seva homeòstasi i promovent la seva curació.

Dispositiu microfluídic de paper per a la detecció ràpida d’infecció bacteriana en ferides: aquesta tecnologia protegida per patent en cotitularitat amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) consisteix en un dispositiu d’un sol ús de paper que indica amb un simple canvi de color la presència d’infecció bacteriana, utilitzant una mostra d’exsudat de ferides. Mentre que l’anàlisi de l’exsudat al laboratori pot tardar dies, aquest dispositiu permet comprovar en pocs minuts la presència d’infecció i actuar ràpidament per aturar-la, en cas que el resultat del test sigui positiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa