Joan Vert, Premi Cambra 2019 al Lideratge Empresarial

Joan Vert i Rossell

Joan Vert i Rossell | Cambra

Joan Vert i Rossell va néixer a Terrassa, l’11 d’octubre del 1940. Enginyer Tècnic Mecànic per la Universitat Politècnica de Catalunya i gran aficionat als vehicles de motor, Joan Vert treballava a Carrosseries Costa –fabricant de la carrosseria dels emblemàtics Seat 600 quatre portes- quan va decidir (el maig de 1965) juntament amb Manuel García, crear la societat MAVISA per a la comercialització i reparació de camions de la marca Barreiros i turismes Dodge i Simca. L’any 1966 es va incorporar professionalment a l’empresa i es va fer càrrec del taller i vendes que aleshores la societat tenia al carrer Pare Llaurador de Terrassa i que, posteriorment, l’any 1969 va traslladar les instal·lacions a la nova seu de MAVISA, a la carretera de Montcada, per a la comercialització de les marques Barreiros, Simca, Chrysler i Talbot. En aquell moment, la societat disposava de dues seus, una a Sabadell i l’altra a Terrassa. L’àrea del Vallès, que aleshores concentrava un dels principals pols d’activitat econòmica i empresarial de Catalunya, oferia un gran potencial de mercat per a la compra de vehicles.

En el context d’una etapa d’adquisicions entre marques de vehicles a nivell nacional i internacional, l’empresa concentra la seva especialització en les principals marques de turismes i comença una etapa de progressiu creixement. A partir de l’any 1983, després que Peugeot adquirís els drets de totes les marques a Espanya que comercialitzava la concessionària, MAVISA es va concentrar en la venda de la marca Peugeot i Joan Vert i Manuel García van continuar amb el Pàgina 2 de 6 procés d’ampliació del negoci i, l´any 1984 es crea la societat VALLESAUTO que tindrà la concessió Opel per Sabadell. En aquell moment, Peugeot és representada per la societat MAVISA amb seus a Terrassa i a Sabadell, Opel per VALLESAUTO Sabadell i Honda per la societat TECNOVALLÈS a Terrassa, Sabadell i Sant Cugat del Vallès. El procés d’incorporació d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) també motiva l’expansió de l’activitat empresarial, potenciat pel procés de liberalització de distribució d’automòbils a Europa l’any 2002.

Amb la mirada posada al que s’experimentava fora de les fronteres en el mercat de l’automòbil, van visitar en moltes ocasions diferents mercats europeus mantenint relacions amb mercats com el rus l’any 1983 per la distribució dels automòbils LADA i l’empresa mantenia una activitat comercial sòlida d’accessoris i recanvis amb els mercats de França, Anglaterra, Holanda i Bèlgica. Així mateix, l’empresa inicia un procés d’expansió de l’activitat mitjançant l’adquisició d’altres concessions. L’any 1997, inicia un període de sòlides adquisicions per a la comercialització de la marca Opel a Terrassa (1997), Chrysler (2001), Toyota (2002), KIA (2009), Lexus (2012), Fiat, Alfa Romeo, Lancia i SsangYong (2015), el que posa de manifest la confiança dels fabricants dipositada amb els gestors de la societat per a la implantació i posicionament de les seves marques a la comarca. A partir de l’any 2008, l’empresa incorpora també la venda de motos de la marca Peugeot, seguit dels de la marca Honda a Terrassa (2012) i Sabadell (2017).

L’any 1998 es crea el grup Vallès Car Holding que agrupa actualment un total d’11 societats i 30 instal·lacions que conformen actualment el grup. Sota la marca Vallescar Holding, el grup ofereix serveis de venda de vehicles nous, compra i venda de vehicles d’ocasió, venda de motocicletes, reparació i manteniment integral, distribució i venda de recanvis i accessoris, corredoria d’assegurances, gestoria i lloguer de vehicles i opera a Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Cerdanyola, Martorell, Manresa, Mont-ras, Blanes i Sant Feliu de Guíxols.

Amb una posició consolidada dins del mercat, el grup ha diversificat la seva activitat experimentant un ràpid creixement arribant a assolir la venda anual d’un total de 20.500 vehicles l’any 2018, amb una facturació de 340 milions d’euros. Una xifra significativa, ja que iguala el total de vehicles venuts (22.000) en total entre els anys 1965 i 1990, coincidint amb el 25è aniversari de la seva fundació. L’empresa –que l’any 1966 venia un total de 300 cotxes a l’any- compta actualment amb un equip professional de 600 persones. Tot això s´ha pogut aconseguir gràcies amb ells, als socis i l´equip directiu que tenim.

Estructura de gestió eficaç

Amb la creació del grup, s’implementa un model de gestió que centralitza l’estructura de serveis d’administració i de personal, de prevenció i seguretat, qualitat, gestoria, corredoria d´assegurances i tresoreria en la seu central. El model innovador de gestió, que proporciona un dels valors competitius del negoci, es materialitza l’any 2011 amb la centralització de la gestió de tots els magatzems de recanvis i accessoris de vehicles (DRO) de totes les marques a les instal·lacions de Terrassa i que l’empresa preveu traslladar el setembre de 2019 a un espai de 10.000 m² ubicat a Barberà del Vallès. Un magatzem centralitzat que operarà per subministrar productes i serveis tant a les societats que conformen el grup com a concessionàries externes. Per a Joan Vert, la capacitat d’oferir un servei molt proper i molt àgil ha estat la clau per incrementar la posició en el mercat i la fidelitat del consumidor dins de l’alt nivell de competència entre les diferents marques i de concurrència dins de la xarxa de distribució en un mercat altament madur.

Nou comentari