MónTerrassa
El govern de Terrassa vol congelar la taxa de residus i l’IBI per al 2021
  • CA
La portaveu del govern Núria Marín amb el tinent d'alcalde Isaac Albert
La portaveu del govern Núria Marín amb el tinent d’alcalde Isaac Albert | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Aquest divendres, el ple de Terrassa debatrà sobre les ordenances municipals per al 2021. El govern de Terrassa, format per TxT i ERC-MES, presenten unes ordenances marcades per un “escenari excepcional amb la crisi generada per la pandèmia”. Una pandèmia que “tot fa pensar que encara estarà present l’any vinent, i per això ens cal estar preparats”, ha manifestat la tinenta d’alcalde de Serveis Generals i portaveu del grup municipal de Tot per Terrassa, Núria Marín. Unes ordenances que aquest any no podran debatre’s conjuntament amb els pressupostos a causa “de la incertesa que en aquests moments tenim sobre els ingressos, sobretot aquells vinguts d’altres administracions”, ha recalcat el primer tinent d’alcalde i portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert.

El principal missatge és que de cara al 2021 el govern congela les taxes municipals, entre les quals l’IBI i la taxa de residus. I que per intentar ajudar als sectors i col·lectius més vulnerables o que estan patint més per la crisi sanitària s’ha “ampliat l’abast dels beneficis fiscals sobre taxes i preus públics, a més de crear un nou apartat en què s’apunta que en casos d’excepcionalitat aquestes taxes poden ser suspeses parcialment o totalment”. Marín ha ressaltat que les ordenances proposades pel govern són “possibilistes, equilibrades entre despeses i ingressos, i mantenint una pressió fiscal justa, moderada i equilibrada”.

D’aquesta manera, hi haurà l’exempció del pagament de la taxa de terrasses durant tot el 2021. També s’inclou noves bonificacions en l’IBI i l’Impost d’Obres i Construcció per a la rehabilitació de naus industrials, no només per aquelles que es troben en desús sinó també per a millores de l’activitat productiva -i no necessàriament que suposin una ampliació o edificació). Amb aquesta mesura l’executiu vol ajudar a la “reactivació econòmica i alhora a atraure nova indústria”. El govern també contempla bonificacions en arts escèniques, viver d’empreses o equipaments. A més de recordar que “quan un servei no es pot prestar no es cobrarà”, i com a exemple s’ha posat el no cobrament de la taxa de residus en locals comercials que han estat tancats durant la pandèmia.

Els efectes de la pandèmia en les arques municipals

El primer tinent d’alcalde Isaac Albert ha recordat que “quan decidim congelar o incrementar una fiscalitat aquest té un impacte en el futur immediat de la ciutat. Volem fer uns serveis públics sostenibles i forts per encarar amb garanties els reptes que tenim com a ciutat, i el dia a dia no ens ha de fer perdre la construcció del demà”. Albert recorda que l’Ajuntament “farà un esforç de contenció fiscal” i que això també implica “haver de reformular objectius, alguns dels quals s’allunyaran”. Malgrat reconèixer que el “camí de la subvenció és sempre interessant” s’ha de tenir en compte que els diners que van destinats això són gràcies als diners recollits a través d’impostos. I amb menys impostos menys possibilitats de promoure ajuts o bonificacions als col·lectius vulnerables. “Cal trobar un equilibri, perquè una fiscalitat baixa també suposo que qui més té se n’acaba beneficiant”.

En aquest sentit, Marín ha posat sobre la taula els diners que l’Ajuntament de Terrassa ha deixat d’ingressar arran de la pandèmia de Covid, ja sigui per taxes que no ha cobrat o ha bonificat com per impostos que no cobrarà perquè la pandèmia ha impedit aquella activitat. “Estem parlant que el Consistori ha deixat d’ingressar prop de 400 mil euros amb l’exempció de la taxa de terrasses. O més de 125 mil euros amb relació a fires i mercats”, ha dit. Es calcula que els ingressos han baixat en prop de 3 milions d’euros per l’impacte directe de bonificacions en restauració, quotes de piscina, d’escola, residus, etc. Una xifra que s’eleva fins als 8 milions si s’hi afegeix la baixada d’impostos d’obra, plusvàlues, IAE, etc.

Albert també ha volgut insistir que la taxa de residus continua estant un 30% bonificada. “El ciutadà només paga un 68% del cost real del servei, la resta del cost l’assumeix l’Ajuntament. I això és un problema perquè el cànon cada any puja, Estem parlant de 5,5 milions d’euros que l’Ajuntament aporta de forma extraordinària per costejar el servei”.

Davant d’aquestes pèrdues importants d’ingressos, l’Ajuntament està treballant per poder ser beneficiari dels fons europeus que han d’arribar amb motiu de la Covid. “Estem atents a les oportunitats que tenim per poder mobilitzar recursos”. En aquest cas, els fons han d’estar vinculats a projectes en àmbits com la projecció de la ciutat, mobilitat, medi ambient, salut o promoció econòmica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa