MónTerrassa
Estudiants de l’UPC llancen el coet supersònic més potent de Catalunya
  • CA

L’associació d’estudiants Cosmic Research, de l’ESEIAAT de la UPC, ha fet història. Ha construït i ha llançat amb èxit el coet supersònic suborbital més potent construït fins ara a Catalunya i el més potent d’Espanya construït per universitaris. El llançament s’ha fet el 30 de novembre, des de les instal·lacions del Centro de Experimentación del Arenosillo (CDEA), de l’Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA), a l’Arenosillo, Huelva. El coet, batejat amb el nom de “Bondar” en homenatge a la primera astronauta canadenca, ha arribat a uns 8 quilòmetres d’altitud, a una velocitat de 1.700 km/h.

“La missió Bondar és el producte de la tenacitat, el talent i la passió per la tecnologia i l’aventura espacial de diferents generacions d’estudiants que han passat per l’associació Cosmic Research de l’ESEIAAT) de la UPC”, afirma la universitat en un comunicat. Ara, els 16 estudiants que actualment integren aquesta associació, han fet realitat el seu somni de llançar el coet supersònic suborbital més potent construït fins ara a Catalunya.

Després d’anys de treball, els 16 estudiants sortien de Terrassa el 23 de novembre amb la seva furgoneta carregada amb el coet Bondar i la plataforma de llançament, en direcció a Huelva, fins arribar al camp de llançament. Els estudiants de l’ESEIAAT disposaven precisament aquesta setmana -del 29 de novembre al 3 de desembre- de finestres de llançament autoritzades pel mateix Ministeri de Defensa. En arribar a Huelva, els estudiants van acoblar el coet, introduir el motor i ancorar a terra la plataforma de llançament, construïda pels mateixos estudiants, que pesa 248 kg i compta amb una torre de 6,2 metres de llargada, capaç de sustentar 50 kg de pes força i d’inclinar-se a 75, 80, 85 i 90 graus.

El llançament es podia fer un dels cinc dies d’aquesta setmana, i els estudiants van triar ahir dimarts 30 de novembre, tenint en compte les condicions atmosfèriques, en una tarda assolellada i sense vent. El compte enrere va començar a les 13:00h, i cinc hores més tard, el coet Bondar va arribar a la seva altitud màxima, a uns 7.800 metres, a una velocitat de 1.700 km/h. “És com si un vehicle completés la distància que hi ha entre Terrassa i Sabadell en 30 segons”, expliquen en un comunicat. En arribar a la seva alçada màxima, l’ogiva del coet es va separar i va caure al mar sustentada amb un paracaigudes. La missió estava complerta.

Els 16 estudiants de Cosmic Research són Daniel Cantos, Marc Martí, Víctor Ubieto, Xavier López, Marc Bermejo, Marc Bono, Javier Hidalgo, Adam El Ghaib, Oscar Ortega, Arnau Pena, Marc Casanovas, Néstor Fuertes i Alba Badia, tots ells de l’ESEIAAT, juntament amb Ander Hospital, Iñigo Bouzas i Laura Burgos, de la Universitat del País Basc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa