MónTerrassa
Energia positiva exporta de Terrassa al món els beneficis de les plaques fotovoltàiques
  • CA

L’any 2019 naixia Energia Positiva gràcies a l’interès de 5 veïns de Can Palet de Vista Alegre interessats a tenir una instal·lació fotovoltaica a casa. Des d’aleshores l’entitat ha patit alguns canvis de lideratge i col·laboració però manté l’esperit renovador i de millora del medi ambient per bandera. Món Terrassa ha parlat amb els responsables actuals, Patxi Blas i Eva Gutiérrez, per tal de conèixer de més a prop aquest projecte que aspira a traspassar les fronteres vallesanes i el seu futur.

Quin és l’objectiu d’Energia Positiva i com funciona?

L’objectiu va ser i serà aconseguir un bon nombre d’usuaris/habitatges amb sostres solars. En principi pensàvem en Terrassa, però va anar creixent de manera exponencial i es van interessar pel nostre projecte municipis de les rodalies com Rubí, Ullastrell, o Matadepera, fins al punt de sortir de la zona del Vallès i expandir-nos a comarques d’Osona i el Penedès. Tot el que estigui interessat pot afegir-se. Tenim un conveni que regeix uns preus per potències a instal·lar, per la qual cosa quants més siguem molt millor. Amb això aconseguim millors preus i amb un material excel·lent en producció amb les seves garanties corresponents. És per això que Energia Positiva avança dia a dia. Detallar que cada casa és diferent, per la qual cosa hi hauran increments o no, depenent de cada habitatge, cal tenir-ho present. Tot el que vulgui unir-se a aquest projecte o informació pot contactar amb nosaltres per mail ([email protected]) o a través de les xarxes socials que faciliten encara més la comunicació.

Quins són en aquests moments els projectes actius a Terrassa?

A Terrassa a nivell general, són instal·lacions en habitatges unifamiliars. En el centre encara no s’ha donat el cas pel tema d’ombres i que de moment no és del tot viable. El gran volum d’instal·lacions des de principis del 2020, s’ha realitzat a Terrassa com a pionera en el projecte: el 70%. Quant a altres localitats 20% Tarragona i 10% ciutats pròximes. A Can Palet es recullen 60,92 Kw de producció de llum pròpia solar! Algunes d’elles es van realitzar amb Energy Projects, que va ser al principi l’empresa encarregada i posteriorment va derivar en Energy On, al capdavant de Daniel Espejo, que ha continuat amb el projecte. Una millora a destacar és que s’assumeix el cost complet de la instal·lació conjuntament amb tramitacions i licitacions a presentar a les administracions per aconseguir les bonificacions d’IBI.

Quins són els projectes o reptes de futur d’Energia Positiva?

Vam començar del no res i ja tenim gairebé 200 usuaris registrats, pendents alguns d’ells de comunicar-se amb l’empresa instal·ladora, a causa de l’estat d’alarma i alentiment dels processos. Les nostres xerrades informatives van ser a diferents municipis, explicant qui érem, perquè convé fer el canvi, la part tècnica i com funciona per obtenir un bon rendiment i sobretot la inversió a realitzar i les seves bonificacions actuals per part de les administracions. Ens van rebre amb els braços oberts i molt interessats, perquè tot són avantatges positius que potser ningú s’havia parat a pensar. Aconseguir reduir la nostra petjada de carboni i frenar el canvi climàtic en un futur, que és aquí ja!, aprofitant el sol i sent totalment eficients, són paraules que es veien impensables o com a utopia, però ens il·lusiona molt veure que la fotovoltaica està en auge (Amazon, Ikea, etc) i hi haurà més ajudes (50% IBI en 5 anys en tota Catalunya).

Amb la nova normativa de consum energètic moltes llars podran veure que ens encaminem a consums responsables i ens dirigim a una solució solar per al nostre estalvi particular. Això no agrada a les companyies energètiques, ja que a part de la retirada de milions de beneficis, s’han d’ajustar a preus fixats per l’Estat. A Espanya, en comparació amb els nostres veïns europeus, comptem amb major nombre d’hores de sol i hem d’aprofitar-ho! Per això anirem allà on vulguin, a explicar el nostre projecte.

Com convenceria a un veí que participi en aquest projecte? Quins avantatges té? I quina diferència hi ha d’anar per lliure a amb vosaltres?

Nosaltres no pretenem convèncer a ningú. El nostre propòsit és i serà assessorar del que hem contrastat, consultat i comparat del mercat per obtenir el millor a un millor preu, és a dir, resumir els pros i contres d’instal·lar plaques solars als nostres habitatges. Si un particular vol anar per lliure podrà comprovar que els números i materials tècnics no són els mateixos i s’encareixen entre un 40-60% i en alguns casos poden ser el doble amb el finançament.

Perquè creieu que costa tant que la gent a nivell particular s’apunti a aquesta mena d’energia? Quins són els principals esculls i com es poden superar?

Els motius anteriors a la crisi sanitària eren uns. Ara veiem o creiem, que principalment és la crisi econòmica derivada. També pot ser el desconeixement o ser poc inclinats al canvi. Quant a la part econòmica, hi ha dos beneficis especialment a recalcar: que els preus són molt baixos i que es pot finançar còmodament, i amb això revaloritzes el teu habitatge. Recordem que no és una despesa, és una inversió a la teva llar i redueixes la teva contribució d’Ibi durant 5 anys. Així que ja no hi ha excuses: facilitats i beneficis n’hi ha molts! També una dificultat podria ser la por al desconegut, és a dir, molts pensen: que s’ho posi el veí i després ja veurem! Doncs bé, molts ja ho han fet i només cal preguntar-los-hi. No hem tingut cap queixa sinó al contrari.

L’administració secunda suficient a aquesta mena d’iniciatives? Què tireu més en falta o què seria necessari?

Sí, però no! Ens encantaria que tot hagués estat un camí de roses, però sempre hi ha traves i ens trobem amb dificultats en el camí. Aconseguim agilitzar el procediment en temps i facilitar el treball a l’administració, mitjançant la presentació d’un document “reduït” amb les dades de la instal·lació i la justificació de com s’instal·laran les plaques. Anteriorment, s’havia de presentar un projecte d’enginyeria i els temps de revisió i permís per començar a instal·lar eren més llargs. De moment només consolidem el tipus d’instal·lació més simple: co-planars. Aquestes van fixades directament a la teulada utilitzant el % d’inclinació. A Terrassa són les que s’han vingut instal·lant fins avui. També esmentar que estèticament és molt atractiva. Quant a l’ajuda de bonificació del 50% d’IBI, veiem que pocs usuaris n’han estat beneficiats. Desconeixem el perquè! És per això que instem que les administracions agilitin les acceptacions i puguin gaudir d’aquesta proposta.

Volem agrair la tasca de totes les parts implicades: arquitectes, instal·ladors i administracions; ja que en d’altres municipis, sabem que són encara més complicats aquests passos per aconseguir Energia Positiva. Trobem a faltar… continuar realitzant les nostres xerrades informatives i el contacte directe amb la gent. Ens sentim realitzats quan veiem que els assistents aclareixen els seus dubtes i veuen possible i factible una idea tan positiva i ecològica; i fer-la realitat en les seves llars, perquè no?

Pagar menys és un bon incentiu perquè la gent cregui en l’energia solar… i més amb les noves tarifes.

La legislació evoluciona cap a un consum eficient i ens encaminen cap a un futur ecològic, econòmic i sostenible amb el medi ambient. Com més aviat millor ho vegem i ho aprofitem, major serà el nostre estalvi i l’amortització de la nostra inversió. Recordem que no es tracta de lucrar-nos amb les plaques, sinó de no pagar el que paguem ara ni el mes que ve. I diem de moment, perquè existeixen maneres d’acumular llum, però les bateries dupliquen la inversió i amb poca vida útil (cicles de càrrega), per la qual cosa la inversió híbrida deixa oberta la possibilitat futura d’instal·lació.

Com s’encara el final de 2021 i el futur?

L’energia fotovoltaica està en auge, així que ens encaminem a continuar informant dels avanços i actualitzacions del sector i buidant tots els dubtes o problemes que puguin sorgir a tot interessat! Per a aquest inici d’evolució i la nostra nova temporada 2021, hem millorat el marc conveni amb Energy On. A través d’ells esperem aconseguir el “Premium” de la posada en marxa claus en mà, comptant ja amb les comercialitzadores compensadores d’energia. Ells s’encarregaran de tot! Pensem que són els indicats. Els pròxims passos de “nova temporada” seran contrastar i millorar amb les comercialitzadores energètiques per a treure partit i que no ens prenguin el pèl com fins ara! Planegem i esperem avançar encara més en l’expansió. Creiem que això no seria possible sense cada participant d’Energia Positiva, és per això que volem ser testimonis de cada instal·lació realitzada, acompanyant-los i veure el seu grau de satisfacció pel funcionament. Perquè no hi ha res millor que veure com gaudeix el teu veí dels seus estalvis, mentre la llum no deixa de pujar i aquests diners es perden…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa