MónTerrassa
El 58,52% dels joves que participen a Singulars de Cecot Formació i Desenvolupament troba feina

El 58,52% dels joves participants de les tres edicions del projecte Singulars gestionades per Cecot Formació i Desenvolupament han trobat feina i el 40% han retornat al sistema educatiu.La tercera edició del Singulars que finalitzarà aquest mes de juliol ja ha aconseguit la inserció del 21,6% dels participants.

Aquest programa que l’entitat impulsa sota el nom “Jove, aposta pel teu futur”, en col·laboració amb el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), té per objectiu inserir persones aturades joves menors de 30 anys en el mercat de treball. En la seva tercera edició i durant un període d’11 mesos, l’equip de professionals de Cecot Formació i Desenvolupament han estat orientant i formant més de 60 joves en tres famílies professionals diferents: el Certificat de Professionalitat d’Activitats Auxiliars de Magatzem i les accions de formació a mida de Manteniment Industrial i Electricitat.

Durant el mes de juny, aquesta seixantena de joves, dels quals un 15% han estat noies i 85% nois d’entre 16 i 20 anys majoritàriament i procedents de Terrassa, Rubí i Sabadell, han finalitzat les activitats formatives teòric-pràctiques. Tanmateix, les persones joves participants en el projecte actual continuaran assistint a les diferents tutories individuals i grupals d’orientació per tal d’arribar a l’objectiu que s’havia previst en el moment de la seva incorporació al projecte i disseny del seu full de ruta i, fins el final del projecte, que està previst pel 30 de juliol.

La primera convocatòria del programa per la concessió de subvencions públiques destinades al finançament del Projecte Singulars del SOC es va impulsar l’any 2016 amb una clara vocació de treballar des de la cooperació publicoprivada. Des de llavors, aquest programa ha donat peu a un seguit de projectes que articulen diferents serveis per a persones joves inscrites al registre de la Garantia Juvenil i que aborden la seva inserció, reinserció o retorn al sistema educatiu, donant cabuda a tots aquells projectes que promouen la millora de l’ocupabilitat d’aquestes persones i incentiven la seva contractació laboral.

“L’èxit d’aquests programes ha estat molt important, durant la totalitat de les tres edicions que hem impulsat des d’aquí, hem format i orientat a 153 persones joves de diferents poblacions del Vallès Occidental, assolint un índex d’inserció laboral del 58,52%”, explica Eulàlia Martínez, directora de Cecot Formació i Desenvolupament que recorda que “el nostre col·lectiu de joves no només és el més perjudicat en les estadístiques de l’atur sinó que a més Espanya té una tassa d’abandonament escolar prematur del 16% (2020), lluny del 10% de la mitja europea. Cal revertir aquests resultats que s’han perpetuat els darrers anys i cal implementar canvis efectius per corregir una tendència que necessita un marge de temps llarg entre la implementació de canvis i els primers resultats. D’aquí la importància que tant els agents públics com els privats ens alineem i treballem de manera conjunta per assolir objectius que repercuteixen socialment i econòmicament a tota la ciutadania”.

El programa “Jove, aposta pel teu futur” contempla una doble vesant. Per una banda, millorar l’ocupabilitat dels joves en situació d’atur construint amb cadascun d’ells un full de ruta personalitzat i dotant-los d’una formació professionalitzadora a mida i lligada al lloc de treball, i d’aquesta manera poden completar el seu projecte professional, i per una altra banda, cobrir la necessitat de professionals que tenen actualment les empreses dels sectors del manteniment industrial per a resoldre els relleus generacionals dels oficis, alhora que també es mitiga l’atur juvenil del territori.

Cecot Formació i Desenvolupament està en contacte permanent amb el teixit empresarial del sector del metall de Vallès Occidental i coneix de primera mà algunes de les seves dificultats, com per exemple la de trobar nous perfils laborals, sobretot en la població jove, per això s’ha capacitat, professionalitzat i format nois i noies joves en les especialitats de Manteniment industrial, en Electricitat i d’activitats auxiliars de Magatzem.

L’itinerari individualitzat dels joves ha estat estructurat en base a tres fases:

La primera d’acollida, orientació professional i disseny del full de ruta de l’itinerari personal, amb l’objectiu d’establir a través d’entrevistes individuals, un pla de treball definit.

La segona etapa ha consistit en l’execució de la formació professionalitzadora i del full de ruta on s’han desenvolupat accions tant d’orientació professional i tutorització com de formació.

I la tercera etapa d’acompanyament a la inserció on actualment s’està tutoritzant als/les joves cap a la incorporació al món laboral o retorn al sistema educatiu fent un seguiment de manera continuada.

A banda, durant els onze mesos de programa i malgrat l’impacte de la Covid-19,  també s’han pogut realitzar visites a empreses de diferents sectors productius per tal de veure in situ el teixit empresarial. A l’hora, també s’han realitzat diverses activitatssocials, culturals i cíviques amb entitats i associacions de Terrassa, on les persones joves han pogut compartir experiències amb persones d’altres col·lectius i edats i que els ha permès crear una major sensibilització social, transmissió daprenentatges, enfortiment personal i de cooperació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa