MónTerrassa
Denuncien que els Bellots II suposa una agressió al patrimoni de Terrassa
  • CA
Zona dels Bellots II on anirà el futur polígon industrial
Zona dels Bellots II on anirà el futur polígon industrial | Cedida

!--akiadsense-->

La urbanització dels terrenys del polígon industrial Els Bellots II no ha agradat gens a un ampli sector de la ciutat i comarca. Sota el paraigües Tu Ets Entorns Terrassa, una vintena d’associacions veïnals, ecologistes, sindicats, partits o moviments socials denuncien que la urbanització d’aquest espai, gràcies a una modificació del POUM l’any 2019 per ampliar la superfície urbanitzable, provocarà un greu perjudici a l’Anella Verda de Terrassa.

En el manifest conjunt s’afirma que les administracions “haurien de vetllar pel compliment d’allò que postulen, protegint i adherint-se als objectius de desenvolupament sostenible amb especial atenció a la biodiversitat (…) Però l’Ajuntament de Terrassa ha pres la decisió de facilitar l’urbanització dels terrenys d’Els Bellots, convertint l’espai en un gran polígon per a logística“, exposen. Subratllen que amb aquest plantejament han quedat excloses de l’Anella Verda àrees d’espais naturals i agraris a Can Guitard de la Riera, Can Boada del Pi, Can Colomer, Can Petit i, especialment a la zona de Can Torrella del Mas-Els Bellots.

La plataforma considera que “malgrat que el POUM de 2003 ja considerava com a urbanitzables aquests sectors; les condicions actuals han canviat. L’emergència climàtica i ambiental que estem vivint requeririen revisar el planejament profundament per minimitzar l’impacte que pot tenir ampliar el sòl urbanitzat en la matriu territorial, quan en l’espai construït hi ha encara molta superfície disponible. Entre els valors en risc, s’apunta que els Bellots és una zona de caça per a ocells rapinyaires, on es denota la seva presència des de fa temps en les diferents sortides ornitològiques, en què es registren les dades de les diferents observacions (https://ocellsceterrassa.wordpress.com/). Es tracta doncs d’un entorn estratègic en perill”.

Recuperar les funcionalitats agrícoles

A més a més, en el manifest es recorda que el Camí del Monjos, que travessa l’espai, “ja ha sofert prou modificacions en els darrers anys i que amb les actuacions previstes es farà una nova agressió al patrimoni memorial i històric d’aquesta ruta entre Sant Cugat del Vallès i Sant Llorenç del Munt”. Des de la plataforma es valora que s’haurien de “recuperar les funcionalitats agrícoles de l’entorn, preservant els conreus de secà i els marges entre camps per tal de mantenir la funcionalitat biològica per a moltes espècies d’animals i plantes”.

Per tot això proposen diferents actuacions i fan una crida a la ciutadania a actuar per tal d’aconseguir:

– Recuperar les funcionalitats agrícoles i ramaderes dels entorns de Terrassa.

– Fomentar les varietats locals dels productors d’aliments de km0.

– Preservar els connectors biològics que queden al Vallès.

– Revertir les actuacions en que s’hagin fet agredint aquests espais.

Les entitats firmants del manifest són: ADENC – Associació per la Defensa i Estudi de la Natura, Assemblea Ecologista de Terrassa – La Paparola, Arran Terrassa, Associació d’Economia Solidària de Terrassa – XES Terrassa, Associació de Veïns de Can Palet de Vista Alegre, Associació de Veïns i Veïnes de Sant Pere, Ateneu Candela, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, Centre Excursionista de Terrassa – Secció de ciències naturals, CGT Sindicat d’Activitats Diverses de Terrassa, CNT Sindicat Únic d’Oficis Varis de Terrassa, Cooperativa de Consum del Casal Popular Atzur, COS Territorial del Vallès Occidental i Oriental, Candidatura d’Unitat Popular de Terrassa, Endavant Terrassa, Fridays for Future Terrassa, Grup Local de Terrassa de Som Mobilitat, La Guerrilla dels Cossos, Taula de l’Aigua de Terrassa, Vaga Feminista de Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa