MónTerrassa
El conseller Giró analitza els canvis en l’economia mundial a la Cecot
  • CA

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, s’ha reunit en visita institucional amb el president de la Cecot, Antoni Abad, i el secretari general de l’entitat, Oriol Alba, a la seu de la Cecot. Durant la trobada s’ha dut a terme una sessió de treball amb representants de diferents sectors de la patronal, on el conseller ha analitzat els canvis en l’economia mundial, les previsions del context macroeconòmic i l’impacte en les pimes.

Giró ha traslladat un missatge positiu emfatitzant el volum de les exportacions i l’increment del turisme a xifres anteriors a la pandèmia. Tot i així, el conseller ha explicat que estem entrant en una fase de canvi a l’economia mundial caracteritzada per la incertesa, un factor que gran part dels assistents han confirmat estar experimentant els darrers anys.

Giró ha llistat tres situacions que comporten aquesta incertesa. Primer, l’horitzó d’inflació a curt termini i que és d’una importància econòmica decisiva. “Després d’onze anys amb tipus a la baixa, al juliol s’apujaran i serà la primera de més pujades que tindran l’efecte d’alentir l’activitat econòmica”, ha exposat. En segon lloc, els nous models de producció més orientats a la integració vertical, i en tercer lloc, la inestabilitat geopolítica “que pot dur a un increment de la demanda social per implementar models més proteccionistes”.

Estimular la recerca i la innovació empresarial per fer front als canvis econòmics

Giró ha avançat que una de les línies de treball del departament passa per estimular la recerca i la innovació empresarial. “Crec que l’activitat empresarial s’ha de moure en un sistema de lliure mercat i que el que ha de fer l’administració pública és facilitar que les empreses puguin treballar en la seva màxima capacitat, així com posar en marxa mecanismes de correcció de desigualtats socials”.

Poder comptar amb els pressupostos 2023 per combatre la incertesa

Entre les intervencions dels assistents, van prendre rellevància la preocupació de les empreses per la pressió fiscal a Catalunya, que consideren excessiva i superior a la d’altres regions, perjudicant directament la seva capacitat competitiva; així com la previsió de poder comptar amb uns pressupostos per 2023 per anar fent front a tota la situació i el context d’incerta. En aquest punt, els assistents han insistit al conseller de la necessitat de tenir pressupost i més enllà de suposar la bona predisposició del conseller a parlar amb tots els grups parlamentaris, també han apel·lat a la responsabilitat de tots ells per facilitar tot el procés d’aprovació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa