MónTerrassa
Clam per crear una Àrea Metropolitana del Vallès
  • CA
Antoni Abad, de Fem Vallès en l’acte de presentació de l’Àrea Metropolitana Vallès | Aj. Sabadell

!--akiadsense-->

Agents polítics, econòmics i socials del Vallès Occidental i Vallès Oriental reclamen impulsar una Àrea Metropolitana del Vallès per impulsar i coordinar les polítiques territorials. La presentació del manifest ha comptat amb la presència d’unes 200 persones a Fira Sabadell.

“Cal una aposta conjunta des dels municipis del Vallès per avançar cap a una governança administrativa, per la vertebració i la cohesió territorials per esdevenir una centralitat reconeguda”. És la idea força de la jornada: cooperar per crear un instrument administratiu a escala Vallès que superi en competències, voluntat política i actuacions als actuals consells comarcals.

“El debat ve de lluny però volem que sigui efectiu”, ha dit l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. “En 20 anys hem avançat molt poc a nivell administratiu. Ara toca fer un pas polític, un pas més”. Serracant ha urgit a crear l’Àrea Vallès “pel que ja suposa avui dia no tenir aquest espai de cooperació”. “És un territori amb un potencial econòmic enorme i molt divers”. Així s’ha compromès a fer arribar al govern català la declaració aprovada.

Consell General del Vallès

Les principals patronals de les dues comarques, així com els sindicats i entitats socials i econòmiques com col·legis professionals d’advocats o arquitectes donen suport a una proposta que té el seu tractor en l’entitat FEM Vallès. El president de l’entitat, Antoni Abad, qui ha reclamat una visió “ambiciosa” del Vallès centrada en el creixement econòmic i el benestar de les persones. “Caldrà teixir confiances i estratègies per donar solucions a les necessitats vallesanes”, ha seguit. “Haurem de descobrir una nova institucionalitat acordada entre municipis”, segueix. Per a ell el quid de la qüestió és la següent fórmula: “rellevància o residualitat”.

L’arquitecte Manel Larrosa ha entrat al detall tècnic: “volem una regió barcelonina amb tres administracions per exercir competències locals que ara no s’exerceixen a escala regional: la millora dels polígons, les comunicacions entre municipis en autobús, una visió conjunta de la FP, la gestió agroforestal de la plana del Vallès i polítiques d’habitatge”. Larrosa assegura que “demanem atenció per part de l’Estat”. “Falten nodes d’estació als principals encreuaments”, ha seguit. L’arquitecte ha rebutjat la mirada barcelonina en forma de “corones” que ha reglat l’arquitectura institucional catalana per exemple al transport públic.

Larrosa proposa crear el Consell General del Vallès, amb tots els ajuntaments representats amb una certa correcció en funció de la població. Tots els municipis tindrien almenys un representant, però els més poblats en tindrien més. A més, es podrien crear taules sectorials àgils però lluny de la situació actual: “ara tenim 27 organismes de cooperació diferents al Vallès. Això no pot ser”.

El món econòmic demana inversió

“Demanem més inversió, estructurar les xarxes de transport però també més competències”, ha dit la presidenta del Centre Metal·lúrgic de Sabadell, en representació de Via Vallès, Alícia Bosch. El president de Moventia, Miquel Martí, creu que s’ha de potenciar la formació dual i apostar per la mobilitat eficient a la segona corona. “Anar de Montmeló a la UAB o a Rubí en tren és una drama. Cal cooperar entre els Vallesos per avançar però ha de ser una realitat de drets, per exemple, en sanitat o educació”, ha destacat el secretari general de CC.OO al Vallès Oriental-Maresme-Osona, en representació dels sindicats. “Caldrà veure si redefinir el territori s’aprofita per transformar-lo i millorar-lo. Si és així, hi estarem presents”, ha afegit Bet Tena, de les Cooperatives del Vallès. “En el context metropolità aporten una singularitat”, ha defensat Manel Cunill, representant del Parc Agroforestal. “Ens calen estructures per fer front a un territori molt gran”, ha seguit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep a desembre 05, 2018 | 13:27
    Josep desembre 05, 2018 | 13:27
    Molt be, anem creant més organismes, que vol dir més despeses i vol dir que quan alguna cosa no funcioni tindran un més per passar-se la pilota i que ningú ho sulocioni. Anem pel bon cami. El que s'ha de fer és reduir diputacions, consells comarcals, etc. etc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa