MónTerrassa
La Cecot impulsa projectes de transformació de l’economia per valor de 500 milions d’euros
  • CA

Des que el mes de maig la Comissió Europea va anunciar el Pla de Reactivació per als seus estats membre, condicionant-lo a reformes estructurals, la Cecot ha estat treballant en l’articulació de mesures, propostes i projectes que permetin impulsar el canvi de model econòmic que necessita el país i basades en els tres vectors que la Unió Europea ha marcat en el Pla de Reactivació i que orientaran la inversió dels fons Next Generation: la digitalització, la reindustrialització i la transició ecològica.

“Els agents econòmics i socials portem dècades proposant reformes estructurals per a fer avançar l’activitat empresarial, tenint en compte la cohesió social i intentant millorar l’economia global i no s’ha avançat perquè s’han supeditat als cicles polítics, i les visions electoralistes frenen qualsevol tipus d’iniciativa a mig o llarg termini”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot, “així ho vam traslladar en el seu dia a la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen a qui vam demanar tenir en compte la veu dels representants empresarials abans de la presa de decisions transcendentals en matèria econòmica”. Abad afegeix que “aquests fons son una oportunitat única per reactivar el nostre teixit productiu, fonamentalment autònoms, microempreses i pimes. Des de la Cecot farem un seguiment del destí d’aquests perquè hi ha cert risc a que, per comoditat de gestió administrativa, es vulguin concentrar projectes en pocs gestors”.

El 21 de juliol, el Consell Europeu va aprovar formalment el Pla Europeu de Recuperació amb una dotació total de 750.000 milions d’euros, dels quals Espanya espera rebre aproximadament 140.000 milions, 72.700 d’aquests en forma d’ajudes directes. Aquests fons són vitals per a la reconstrucció del teixit productiu, és a dir, per a les empreses i la clau per a maximitzar el seu potencial resideix a consensuar i presentar projectes concrets de valor que estiguin alineats amb les directrius de la Unió Europea.

“Des de la Cecot reivindiquem al Govern un ús eficaç i eficient d’aquests fons, amb un doble objectiu: d’una banda, que els fons arribin com més de pressa millor a l’economia real; i, per un altre, que estiguin dirigits a la transformació de l’economia espanyola en una més productiva, competitiva i resilient”, recorda Abad. Amb aquest objectiu, l’entitat ha reorientat el servei de suport i atenció a projectes que presta des de la Fundació Cecot Innovació perquè l’equip d’assessorament i consultoria pogués donar resposta als dubtes que les empreses tenen en relació a la canalització dels fons europeus de reactivació així com continuar orientant i acompanyant projectes empresarials en qualsevol de les etapes en les que es trobin aquests. Fruit de la tasca de l’equip d’FCI, la Cecot ha presentat fins a nou línies de projecte per un valor d’inversió de 500M d’euros i que espera poder finançar mitjançant els Fons Next Generation de la Unió Europea. Totes elles van orientades pels eixos definits al Pla de Reactivació i que l’entitat ha centrat en la generació de comunitats energètiques i l’autoconsum compartit, a la renovació i reforma dels parcs industrials i a la transformació digital d’indústria i comerç.

En els plantejaments de projecte, la Cecot intensifica la relativa a la descarbonització de l’economia mitjançant l’autogeneració i autoconsum d’energia elèctrica per part de les empreses, en especial aquelles dedicades a producció industrial i aquelles amb un consum intensiu elèctric. Aquest eix de treball de l’entitat està ne consonància amb els ODS de l’Agenda 2030 i va orientat a modernitzar les infraestructures i reconvertir les indústries perquè siguin sostenibles, utilitzant els recursos amb més eficàcia i promovent l’adopció de tecnologies i processos industrials nets i ambientalment racionals i aconseguint que tots els països prenguin mesures d’acord amb les seves respectives capacitats.

També en l’àmbit de la sostenibilitat i específicament en l’economia circular, la Cecot proposa la definició d’un projecte destinat a la posada en marxa de tecnologies netes en el sector del tèxtil amb perspectives de futur i acceleració del desenvolupament i l’ús d’energies renovables.

Una altra línia de treball està basada en la cooperació i una extensa xarxa d’aliances amb entitats, centres de recerca i empreses orientada a la nova generació d’emprenedors, a una forma d’entendre l’emprenedoria des del valor que aporta la convivència inter generacional dels joves talents juniors amb l’experiència dels sèniors i basada en les competències i actituds que no s’aprenen a la vida acadèmica convencional.

El desenvolupament de mecanismes orientats a les empreses en situació de risc per tal d’evitar-ne el seu tancament i, fins i tot, iniciar una nova etapa de creixement també forma part del port-foli estructurat per l’entitat en els darrers dos mesos, i que inclou una línia destinada a la digitalització d’eixos comercials, tres més a l’acompanyament i transformació d’empreses i persones cap a un entorn altament digital, i cap a l’adaptació dels sistemes educatius en suport de les competències digitals i l’educació i la formació professional a totes les edats.

“Tenim definides i estructurades aquelles accions que considerem necessàries desenvolupar en un futur proper per tal de transformar la nostra economia i ajudar el teixit productiu a la seva reactivació, sobre tot autònoms, micro i petites i mitjanes empreses. Tan bon punt es publiquin les bases per concórrer, l’equip d’FCI i les entitats que formaran part del teixit d’aliances elaboraran la memòria de cada projecte i detallaran el seu desenvolupament”, explica Abad.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa