MónTerrassa
La Cecot demana al Govern central que implementi les transposicions europees
  • CA

Antoni Abad, president de Cecot, ha demanat a la ministra per a la Transició Ecològica Teresa Ribera la implementació de les transposicions de les Directives Europees en matèria de transició energètica abans de finalitzar l’any, amb l’objectiu de baixar el preu de l’electricitat. Abad ha donat l’enhorabona a la ministra pels plans de xoc que ha plantejat, però insisteix que el Govern “ha d’actuar en conseqüència i efectuar un rigorós compliment d’aquestes transposicions”.

El president de la patronal catalana creu que la implementació d’aquestes transposicions resoldria dues qüestions: en primer lloc, la nova normativa hauria de contemplar mesures per incidir ens els comportaments de consum de manera que siguin més sostenibles (ja que la demanda energètica actualment és inelàstica) i en segon lloc, posaria fi a l’abús de domini de les grans companyies. “L’alt preu de l’energia a Espanya, molt superior al de la mitja europea, és un tema vell, una reivindicació històrica del sector empresarial per l’impacte directe a la competitivitat de l’activitat productiva”, recorda Abad, i afegeix que amb les transposicions, a més de baixar el preu de l’electricitat, també reduirien la inflació.

La Cecot considera urgent i necessari concretar la normativa i regulacions en matèria de Canvi Climàtic i Transició Energètica i desplegar-les per d’estimular les comunitats energètiques. “És important que, per exemple, les empreses dels polígons industrials puguin esdevenir una comunitat energètica, generant electricitat mitjançant plaques solars ubicades als sostres de les naus industrials, acumulant i compartint electricitat”, insisteix Abad.

Per altra banda, la majoria d’empreses de la Cecot no s’han vist afectades per l’increment de preus del mes d’agost ja que compten amb contractes de subministrament elèctric negociats amb les comercialitzadores, a diferència dels consumidors en tarifa regulada. Josep Casas, director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot, ha explicat que això és perquè “la majoria d’empreses mantenen contractes de subministrament a preu fix amb les companyies comercialitzadores, però l’escalada de preus sí que pot tenir un impacte directe per les empreses en el moment que els toqui renegociar els seus contractes de subministrament”.

Casas explica que, en paral·lel, estan reivindicant les comunitats energètiques com un factor de sostenibilitat de la mà dels ajuntaments i afirmen que a hores d’ara la Cecot ja treballa amb l’ajuntaments de la nostra ciutat Terrassa, així com la de Sant Cugat del Vallès, Matadepera, Castellar del Vallès, Castellgalí i Caldes de Montbui. Addicionalment ha comunicat que també estan treballant en col·laboració amb l’ICAEN, en projectes d’autogeneració i autoconsum energètic en naus, i en polígons industrials i empreses industrials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa