La patronal catalana Cecot celebra que s’hagi pogut conformar un nou Govern de la Generalitat de qui espera que pugui implementar, “amb més celeritat del que ha comportat acordar Govern”, les mesures necessàries per reactivar l’economia i recolzar l’activitat empresarial. “Cal preservar el teixit productiu com a generador de riquesa i fer els possibles per anticipar i accelerar les convocatòries en base als fons Next Generation destinades a reactivar les pimes”, expressa Antoni Abad, president de la Cecot. Una reclamació que la patronal ha expressat de manera reiterada els últims mesos. Independentment de la composició final dels departaments del Govern, la Cecot exigirà del nou executiu una línia d’actuació coordinada per tots ells orientada a la reactivació econòmica del país i al suport directe a l’activitat productiva per tal de “poder donar l’empenta econòmica i industrial que necessita Catalunya”. I per això serà necessari incrementar el pressupost de les partides dirigides a l’impuls empresarial. “No entenem que el pressupost destinat a empresa o a innovació aplicada sigui inferior al d’altres àrees, com la de cultura, per posar un exemple. La inversió pública en innovació ha anat en caiguda lliure els darrers anys i creiem important corregir aquesta tendència i arribar a una assignació del 2-3% del PIB per poder fer avançar les empreses i posar-nos al nivell europeu”, explica Abad, “aquesta hauria de ser una aposta de país”.

Partint d’aquesta aposta i priorització de les polítiques d’impuls i reactivació empresarial, la composició de conselleries presentada ha generat “certa sorpresa” en decisions com ara la unificació de polítiques digitals amb mobilitat, infraestructures i territori, o bé separar la recerca i les universitats de l’àmbit de l’empresa. La patronal afirma que “si el nou Govern continua apostant per la transformació digital de tots els sectors productius, caldrà compartir entre empresa privada i administració pública, els riscos de l’empresa per innovar, crear palanques / ajudes: beneficis fiscals, millora del finançament o subvencions”. En paral·lel, diuen, “caldria demanar al sistema financer privat que fomenti la concessió de crèdits a les pimes que innovin. És a dir, que destinin part dels seus recursos al teixit industrial baixant els requeriments per a l’atorgament, amb un tipus d’interès més baix que l’habitual i aconseguint més riscos vinculats a la innovació”.

La Cecot espera que el nou executiu pugui esgotar la legislatura que té per davant per tal proporcionar l’estabilitat necessària al nou Govern i traslladar un missatge de confiança al sector econòmic i afavorir la creació i consolidació d’empreses.

Nou comentari