MónTerrassa
400 empreses i professionals debatran sobre l’ecodisseny tèxtil a la UPC

Unes 400 empreses i professionals de la indústria tèxtil participaran a la 5a Jornada ‘Indústria tèxtil i sostenibilitat’ de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que tindrà lloc aquest divendres 11 de novembre en format online. Es presentaran experiències empresarials i tecnològiques relacionades amb l’ecodisseny tèxtil i la sostenibilitat en un sector que “afronta els reptes de la nova Llei de residus”.

“Europa ha definit molt clarament el marc legal en què ha de treballat la indústria de la moda i el sector tèxtil en general, i per tant, poder dir que és l’hora de l’ecodisseny”, exposa Enric Carrera, director de l’INTEXTER. “Totes les grans empreses han d’afrontar aquest canvi de paradigma per aconseguir que el sector tèxtil deixi de ser un dels més contaminants al món”, reitera.

‘Blockchain’, tecnologia clau de l’economia circular al tèxtil

La jornada comptarà amb una quinzena de ponències i una taula rodona. La primera anirà a càrrec de Miguel Sánchez Gavilan, director de Tecnologia de Kingping Show, que explicarà com s’està aplicant l’ecodisseny al denim, el teixit principal amb què es fabriquen els pantalons texans. Després intervindrà Héctor del Arco, que presentarà una nova fibra de polièster anomenada Repreve, i Celina Tamagnini, amb l’experiència de l’empresa Circoolar, pionera en la fabricació d’uniformes sostenibles.

Posteriorment, investigadors de l’INTEXTER presentaran els darrers projectes “sostenibilistes” que desenvolupen. Destaca el projecte europeu TRICK, que implementarà la tecnologia blockchain a la indústria tèxtil europea per reorientar-la cap a l’economia circular. Explicaran també diferents maneres de revaloritzar residus agrícoles per fer-los servir a la industria tèxtil; el reciclatge de residus tèxtils per reconvertir-los en matèries primeres secundàries; noves metodologies de creació de tintures amb fruits secs, i un estudi sobre l’impacte ambiental dels teixits de tapisseria.

Marta Casadesús, del Clúster AEiTèxtils, i Heura Ventura i Marta Riba, de l’INTEXTER, explicaran noves tendències sostenibilistes presentades a la fira TECHTEXTIL 2022. Pepe Costa, CEO de A.Bellini S.L- RETEXCYCLE™, presentarà una de les novetats imprescindibles i més interessants per aplicar amb èxit la tecnologia blockchain, com són les fibres traçadores.

L’hora de l’ecodisseny

Finalment, es durà a terme la taula rodona ‘L’hora de l’ecodisseny’, en què es debatrà sobre la necessitat immediata d’afrontar un canvi de paradigma en la indústria de la moda. Hi intervindran Vicenç Camps, de l’empresa Tecnitiger; Marta Escamilla, de LEITAT; Miriam Ponsa, dissenyadora de moda, i Heura Ventura, investigadora de l’INTEXTER. La taula estarà moderada per Enric Carrera.

La jornada es clourà a les 13:45 h amb la intervenció del president de TEXFOR, José Maria Mestres, i del director de l’ESEIAAT de la UPC, Xavier Roca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa