MónTerrassa
Ramon Solsona presenta a Terrassa ‘Allò que va passar a Cardós’

L’escriptor Ramon Solsona presentarà el proper dimarts, 6 de juny, el seu llibre Allò que va passar a Cardós al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). L’acte tindrà lloc a les 18.30 hores i forma part del cicle “Lletres i societat industrial”, que gira al voltant de la ciència, la tècnica i la societat industrial.

La presentació del llibre comptarà amb la participació de l’autor; d’Àlex Susanna, poeta i director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i de Joan Carles Alayo, doctor enginyer industrial i autor del llibre L’electricitat a Catalunya: De 1875 a 1935.

Allò que va passar a Cardós fa referència a l’assassinat d’un guàrdia civil a la vall de Cardós una nit de neu del 1965. Les causes i les conseqüències del crim travessen un territori sacsejat per les obres d’un gran complex hidroelèctric. Milers de treballadors excaven quilòmetres de galeries subterrànies, pous verticals i centrals invisibles des de l’exterior. La vida dels habitants de la vall es transforma. S’hi respiren aires nous, la guerra queda lluny, arriben la televisió, el sis-cents, el turisme, el twist i el biquini. Com buscadors d’or, una corrua de persones acut a Cardós a la recerca d’una feina. S’allotgen en campaments i pobles, des del pla fins als llacs més alts, i les seves històries d’emigració i desarrelament, d’amor i de lluita s’encreuen les unes amb les altres. Hi ha conflictes de convivència, prosperitat econòmica, accidents de treball, corrupteles i el rerefons permanent de la dictadura.

Cicle “Lletres i societat industrial”

L’objectiu del cicle organitzat pel mNACTEC és donar a conèixer aquelles obres literàries recents que retraten o s’ambienten en un context de canvi social, resultat dels processos d’industrialització a Catalunya, i aprofundir també en la vessant més tècnica d’aquests canvis històrics i socials. Els àmbits industrials que s’aborden en el cicle són el tèxtil, la viticultura i l’electricitat.

A més d’Allò que va passar a Cardós, que tanca el cicle “Lletres i societat industrial”, el Museu ha acollit les presentacions de les obres Temps de família, de Tània Juste, (23 de maig), i d’Argelagues, de Gemma Ruiz (9 de maig).

El mNACTEC

El mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte

Nou comentari

Comparteix