MónTerrassa
El llibre dels 40 anys dels Bastoners de Terrassa, veu la llum
  • CA

Aquest diumenge, 12 de desembre, a les dotze del migdia, la Masia Freixa de Terrassa acollirà la presentació d’un llibre on es recullen els 40 anys d’història des de la Recuperació del Ball de bastons a Terrassa. Amb prop de 400 exemplars i pel preu de 20 euros, l’obra col·lectiva “Bastoners de Terrassa. Una història de més de 40 anys” busca ser un compendi de tot el que ha viscut, experimentat i recreat la colla terrassenca, segons ha relatat Marc Galí, recuperador del ball de bastons.

A través de tot tipus d’arxius -el llibre en paper de més de 100 pàgines es complementa amb material informàtics- es pot descobrir els orígens del ball de bastons, la història de la colla, els llocs emblemàtics on han actuat, els balls i les seves músiques, o els actes més rellevants que han participat, entre moltes altres coses. El llibre es presenta aquest diumenge coincidint amb la ballada de Santa Llúcia, una diada especial ja que representa “l’estrena dels més petits. És el primer ball que realitzen les noves incorporacions”, ha subratllat Òscar Montes, expresident i excap de colla de l’entitat, que ha afegit que “creiem que era la millor forma de cloure l’aniversari amb un dia i lloc tant especials per a nosaltres”.

La presentació del llibre és la cirereta del pastís a un any que ha estat ple d’activitats i que demostra la vitalitat d’una colla que compta amb gairebé 200 integrants. Bet Gómez, presidenta dels Bastoners, ha ressaltat que l’objectiu és i sempre serà “fer una família i fomentar el ball de bastons, sempre tenint present la nostra història”, i sobre aquesta base s’ha treballat durament aquest any. Una feina que ha estat agraïda des de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, que ha destacat que “no ha estat un any fàcil, per això agraïm l’esforç de la colla per portar el ball i la cultura popular als centres educatius de la ciutat i tirar endavant l’aniversari malgra tot. I per haver creat aquest arxiu de memòria històrica de cultura popular de la nostra ciutat a través dels bastoners”.

Actuació de Bastoners a la Sala de Plens de Terrassa per gravar el vídeo d’aniversari | Cristóbal Castro

Un any ple d’activitats pedagògiques i lúdiques

En aquest any d’aniversari, la colla va encentar-lo amb la gravació el passat dia de Sant Jordi amb un vídeo a diferents punts de la ciutat, fent la ballada i mostrant el recorregut d’aquests 40 anys. Abans però, es va voler mantenir la tradició del Ball de Reis -que enguany celebrava el 30è aniversari- amb petit format, a causa de la pandèmia, on dos balladors van recol·lectar aliments al Mercat de la Independència i els van lliurar a l’esplai Tremola.

Aquest any també ha estrenat un projecte orientat als adolescents dels instituts de Terrassa. “Des de fa un temps que fem tallers als centres educatius de primària, però vam veure que a secundària estàvem coixos. Per això va néixer la iniciativa centrada a dur el ball de bastons als instituts”, ha explicat Montes. Més de 500 joves han gaudit d’aquesta activitat, i la bona rebuda ha estat tal que des de la colla es plantegen donar-li continuïtat, i per això estan estudiant en quin format i manera es podria fer. “Fins i tot hem pogut crear un grup de joves amb tots els alumnes que van participar en el taller a l’institut i que els ha agradat i volen continuar aprenent. Així que no descartem seguir en aquesta activitat per no perdre aquesta línia d’edat”, ha exposat.

No ha estat l’única aposta per acostar-se als infants de la nostra ciutat. I és que com a novetat, s’han creat tres maletes pedagògiques, adaptades a tres grups d’edat, amb materials per descobrir el ball de manera lúdica, interactiva i divertida. Aquesta opció es mantindrà ja sempre en actiu per a les escoles que ho desitgin.

I, finalment, s’ha realitzat una exposició -amb voluntat itinerant- titulada “40 anys a cops de bastó i més”, que ja s’ha pogut veure a Amics de les Arts, a l’Institut Montserrat Roig i a l’escola Heura. I que resta oberta també als centres educatius, esportius, culturals i cívics que ho vulguin. En aquesta mostra es pot resseguir a través dels plafons els origens del ball, la colla, els assajos, les places del món, les connexions que s’han fet amb altres entitats, i un àlbum “familiar”, entre d’altres.

Taller a l’Institut Escola Pere Viver/Bastoners de Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa