MónTerrassa
El Parc Natural de Sant Llorenç s’omple d’activitats per l’any Ferreter
  • CA

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac s’omple d’activitats amb motiu de l’any Gabriel Ferreter. Coincidint amb els cent anys del naixement i cinquanta de la mort del gran poeta i crític d’art, la Pahissa del Marquet -al terme municipal de Sant Llorenç Savall- se suma a l’efemèride amb una bona colla d’actes que tindran lloc aquest mes de setembre: des d’exposicions a novetats editorials i projeccions.

Aquest dissabte, 17 de setembre, a les 12.00 h es farà una presentació de les novetats editorials sorgides arran de l’Any Gabriel Ferrater a càrrec Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Jordi Cornudella, comissari de les dues mostres sobre l’obra de Ferrater que s’exposen a la Pahissa del Marquet, amb la col·laboració de la llibreria La Llar del Llibre de Sabadell.

Un film i un documental

A les 16.30 h, tindrà lloc el programa “Poesia, reivindicació i memòria col·lectiva. Poetes catalans: 50 anys després” amb la projecció del film de Pere Portabella realitzat l’any 1970 ‘Poetes catalans’, el documental ‘Poetes’, d’Ona Balló i Carles Torres, 2021, i el film ‘Gosa poder’, d’Isaki Lacuesta, 2021.

El film ‘Poetes catalans’, de Pere Portabella, es va presentar al Primer Festival Popular de Poesia Catalana, celebrat al Teatre Price de Barcelona el 1970, en solidaritat amb els presos polítics, en el que intervenen els poetes Agustí Bartra, Joan Oliver (Pere Quart), Salvador Espriu, Joan Brossa, Francesc Vallverdú i Gabriel Ferrater.

El documental ‘Poetes’, d’Ona Balló i Carles Torres, es retroba amb alguns dels organitzadors i participants d’aquell recital de 1970 del qual, el film de Portabella n’és l’únic testimoni visual. El 2020 es va recordar al teatre de la Biblioteca de Catalunya aquell acte de reivindicació i memòria que va ser recollit per la càmera d’Isaki Lacuesta.

Recital i dues exposicions

També dissabte 24 de setembre, a partir de les 18 h, tindrà lloc el recital poeticomusical “Tens la pell mig del sol, mig de la lluna on hi ressonaran els versos de Ferrater. En aquest acte hi participen la poeta Marta Pérez Sierra, l’escriptor Miquel Santaeulalia, el músic Guillem Payaró i la cantant Tere Fernández. El professor i crític Enric Sullà ha estat el responsable de la documentació i la proposta compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, Arc i Versàtil.

A la Pahissa del Marquet s’h poden veure, fins al 23 d’octubre, dues exposicions al volnat de l’obra de Gabriel Ferrater: “Aniversari”, un recull d’obres, pintures, dibuixos, textos, documents i arxiu de Ferrater que mostren la seva faceta d’artista i crític d’art i evidencien com aquesta pràctica intel·lectual i estètica va bastir també la seva poesia, i “Les dones i els dies”, interpretacions artístiques contemporànies de la seva obra, amb instal·lacions de Mar Arza, Marta Darder, Èlia Llach i Montse Rierola. Les dues mostres, són a cura del comissari de l’Any Gabriel Ferrater, Jordi Cornudella, i d’Ester Xargay i compten amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Altres activitats

A més dels actes al voltant de Gabriel Ferrater, fins al mes de novembre la Pahissa programa diversos tallers: dissabte 1 d’octubre, un taller de fotografia amb Jaume Cusidó, i el 8 d’octubre un d’il·lustració naturalista, amb Bruna Dinarés. També, els dies 15 i 22 d’octubre es farà un taller de poesia a l’aire lliure o plenairista amb Josep Pedrals, el 29 d’octubre un d’acció musical amb Miquel Àngel Marín. Finalment, el 12 de novembre hi haurà un taller de creació audiovisuals amb mòbils i difusió per xarxes, a càrrec d’Adolf Alcañiz.

Dissabte 24 de setembre tindrà lloc el lliurament dels Premis Literaris Marquet de les Roques organitzats per l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, i dissabte, 1 d’octubre, l’itinerari de les veus del Llor a càrrec de Joaquim Sala-Sanahuja i Llorenç Balsach.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa