MónTerrassa
L’orgue de Sant Pere estrena unes noves pintures
  • CA

El dimarts 22 de febrer de 2022 a les 7 del vespre, a la parròquia de Sant Pere de Terrassa hi haurà una missa en celebració de la Festivitat de la Càtedra de Sant Pere, que serà presidida pel bisbe Salvador Cristau i Coll. Ell realitzarà la “Solemne Benedicció” d’unes noves pintures que Anna Maria Gasol i Llorens ha fet per a l’Orgue d’aquesta parròquia, sobre les imatges de l’Arcàngel Sant Miquel i de Santa Maria d’Ègara.

Els antecedents
El 14 d’abril de 1985 es va procedir a la inauguració de l’orgue que la parròquia havia adquirit al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Aquest, construït per l’orguener genovès Silvio Puggina l’any 1925 al taller d’orgueneria de Collbató, era un germà bessó de l’orgue que hi havia hagut a Sant Pere des de la seva inauguració el 30 de maig de 1926 fins que el van cremar a la plaça mossèn Homs el 21 de juliol de 2936. L’any 1985, poc després de la inauguració, el llavors rector mossèn Francesc Martínez i Monfort (del 1969 al 1999) va decorar la seva part superior amb un fris amb la “Tiara de Sant Pere” esculpida en fusta i folrada amb pa d’or.

Del 23 d’abril de 1988 al 29 de juny de 1996 l’artesà i orguener de Collbató Antoni Jiménez i l’orguener de Torquemada Federico Acitores varen procedir a la reestructuració i ampliació de l’orgue amb la construcció de dos cossos laterals, un a cada costat de l’orgue, construint finalment un “gran orgue” de tres teclats manuals i un teclat de pedal, amb 36 registres i amb 2330 tubs, que es va inaugurar el 29 de juny de 1996.

La idea
La idea de complementar i completar amb dues pintures la part superior dels dos cossos laterals nous de l’orgue, que van quedar completament plans en acabar l’ampliació, va ser d’en Joan Rius i Cañabate, un santperenc molt amic de l’organista titular Jordi Figueras Carreras. En veure el contrast de la part superior central de l’orgue amb el fris de la “Tiara de Sant Pere”, i les dues parts superiors laterals de l’orgue completament planes, va pensar i idear el fet de decorar i ennoblir la part superior de cadascun dels dos cossos laterals amb un fris i amb una pintura a cada costat.

En Joan Rius en diverses ocasions es va reunir amb en Jordi Figueras i com que la cunyada, Anna Maria Gasol, era una artista especialista a pintar “Icones” amb la tècnica antiga, van proposar que fes unes “Pintures” per a la part superior de cada cantó de l’orgue amb aquesta tècnica iconogràfica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El projecte
Va sorgir també la idea d’utilitzar els tres cossos de l’orgue per a representar simbòlicament les tres esglésies del “Conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere de Terrassa”. Sant Pere representat amb la “Tiara de Sant Pere” al fris del cos central, l’església de Santa Maria amb una reproducció d’una Mare de Déu al fris del cos de la dreta al costat del carilló del segle XVII, i Sant Miquel amb la reproducció d’un arcàngel Sant Miquel al fris del cos de l’esquerra a sobre l’escala del cor.

Posteriorment, es va anar concretant que per a la imatge de la Mare de Déu es faria una reproducció de la cara de l’escultura de la “Mare de Déu d’Ègara” que hi ha a l’església de Santa Maria, i que per a l’arcàngel Sant Miquel s’empraria una reproducció de la cara de l’“Arcàngel Sant Miquel” del retaule d’en Jaume Cirera i Guillem Talarn que també està situat a la mateixa església de Santa Maria. El 21 de maig de 2009 es va fer un pressupost de fabricació i instal·lació dels dos ornaments. El gener/febrer del 2011 es va fer el projecte ja definitiu que per diversos motius no es va poder tirar endavant.

La realització
El 9 de gener de 2021, Manel Masoliver de la junta econòmica i del Consell Pastoral de la parròquia de Sant Pere de Terrassa i en Jordi Figueras, organista titular, van concretar definitivament tirar el projecte endavant. El 7 de maig de 2021 la seva autora comença el treball de creació de les pintures.
Les Pintures es finalitzen el desembre de 2021 i s’instal·len a l’orgue el 23 de desembre de 2021.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa