MónTerrassa
Obre La Pahïssa del Marquet, un equipament per a la creació artística i literària
  • CA

La Pahissa del Marquet obre aquest dissabte, com a nou equipament cultural del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Es tracta d’un espai pluridisciplinari amb una programació estable d’activitats artístiques i literàries, a l’antiga pallissa de la casa del Marquet de les Roques, la que fou la residència d’estiu del poeta Joan Oliver – Pere Quart, i lloc de trobades de la Colla de Sabadell, situada a la vall d’Horta, dins el terme municipal de Sant Llorenç Savall.

El nou espai, que ja té definida la programació fins a principis de l’any 2022, vol convertir-se en un centre actiu per a la promoció i organització d’activitats literàries i artístiques, que posin en relleu els valors culturals i naturals del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, així com de la singularitat del seu emplaçament i entorn paisatgístic.

El nou equipament cultural s’inaugura demà dissabte a les 11.00 h, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, en un acte en el que hi assistiran el diputat del Mobilitat, Espais Naturals i Protecció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, l’alcalde de Sant Llorenç Savall, Joan Solà, i la directora responsable de l’espai, Ester Xargay.

La programació del centre s’inicia amb l’exposició Alfons Borrell a quatre mans. Llibres d’artistes i projectes, que es podrà visitar fins al 31 de juliol. L’acte inaugural serà un homenatge a l’artista en el que hi participaran la seva filla, Anna Borrell, juntament amb Susanna Bernadí i Aleix Gallardet, realitzadors del documental Reconèixer Borrell, juntament amb una lectura de poemes dels coautors dels treballs que s’hi exposen, entre els quals hi ha Jordi Alcaraz, Vicenç Altaió, Joan Brossa, Lluís Calvo, Josep Maria Mestres Quadreny, Roser Saus, Perejaume, Jordi Rosés i Joaquim Sala-Sanahuja, així com la fundació La Mirada, Les Edicions del terme, Tinta Invisibles o SausRibesLlonch arquitectes, entre d’altres.

Espai per a la creació artística i literària

La voluntat de la l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, que és qui es fa càrrec de les obres i de la gestió del conjunt, és convertir aquest espai en un equipament important del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, dedicat a la creació artística i literària, seguint les petjades que hi van deixar el conjunt d’artistes i escriptors vinculats a la Colla de Sabadell, i especialment en la figura de Joan Oliver – Pere Quart, en el marc de la recerca estètica i literària catalana.

Entre les activitats programades, el dissabte 3 juliol hi ha programat un recital del cicle Poesia als Parcs, amb la participació de Vicenç Altaió, Pascale Bardouland Paulalba i el músic Xavi Lloses.

A partir de setembre, en col·laboració amb Vallgrassa Centre Experimental de les Arts, del Parc del Garraf, presentarà l’exposició De la terra i el mar, de Jordi Aligué, amb pintures, dibuixos, fotografies llibres i exposicions, i projecció del vídeo No em preocupa la mort, sinó la mort de la memòria, i l’exposició Teatre, amb dibuixos de Pep Fajardo i textos de Jordi Aligué del llibre Teatre

Any Felícia Fuster

Pels mesos de novembre i desembre hi ha programada l’exposició itinerant Plurivisions, comissariada per Pilar Parcerisas, amb motiu de l’Any Felícia Fuster. La mostra conté pintures de Felícia Fuster de les sèries Abstracció lírica, Plurivisions i Haikús visuals, amb interpretacions contemporànies de l’obra d’aquesta poeta, pintora i traductora nascuda a Barcelona l’any 1921, de la que enguany se celebra el centenari del seu naixement, motiu pel qual ha estat declarat Any Felícia Fuster.

Per l’any 2022 hi ha programades l’exposició Lo país de Maialusa, Alamús, Sidamun, Almatret, etcètera, d’Àngel Jové, Benet Rossell i Carles Hac Mor, i l’exposició homenatge al ceramista Lluís Clapés (Sabadell, 1945-2018), fill d’un dels impulsors del Museu d’Art de Sabadell i germà de l’escriptor Antoni Clapés. La mostra estarà acompanyada d’una exposició sobre les edicions Cafè Central, editorial creada el 1989 per Antoni Clapés i Víctor Suñol, com una iniciativa editorial independent.

El Marquet de les Roques

El conjunt d’edificacions del Marquet de les Roques, integrat per la pallissa, i dues construccions adossades, l’antiga masia i la nova casa que constitueix l’edifici principal, clarament diferenciades, formant una estructura singular i complexa.

L’edifici principal fou construït entre els anys 1879 i 1896 per l’arquitecte Juli Batllevell i Arús (1864-1928), deixeble de Domènech i Montaner, i promogut per Antoni Oliver i Buxó, avi de l’escriptor sabadellenc Joan Oliver (Pere Quart) que hi passà llargues temporades, organitza-hi sovint vetllades literàries amb el grup d’escriptors coneguts com la Colla de Sabadell.

Als anys vint del segle passat, el Marquet va ser punt de trobada d’intel·lectuals i artistes de primera fila, entre els quals hi havia Josep Carner, Carles Riba o Guerau de Liost.

La Diputació de Barcelona, com a propietària del conjunt des dels anys 90 del segle passat, s’ha ocupat de la seva rehabilitació i conservació, amb unes primeres actuacions iniciades l’any 2001, amb els primers estudis i projectes del conjunt d’edificacions que s’han anat materialitzant en diverses actuacions. Així, entre els anys 20006 i 2020, la Diputació ha dut a terme actuacions, tan a l’edifici principal com als edificis annexos, amb una inversió total de 925.000 euros.

Les properes actuacions estan en curs. Així, per aquest any hi ha prevista la rehabilitació de les façanes i la fusteria de l’edifici principal, amb un pressupost de 325.000 euros, que es preveu finalitzar el 2022. Altre actuacions en l’edifici principal que estan pendents son les condicionament dels espais interiors i les instal·lacions, a més de dotar al conjunt d’edificacions d’infraestructures i serveis, tenint en compte aspectes com l’accessibilitat, requisits indispensables per poder funcionar com equipament públic.

Horaris del centre

El nou equipament està dirigit per Ester Xargay, i estarà obert tots els dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, i els diumenges de 10 a 14 h.

L’equipament també obrirà els divendres i dies festius de 10 a 14 h per atendre visites concertades, grups escolars i altres col·lectius interessats en visitar-lo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa