MónTerrassa
Miriam Aguado: “Toco i canto perquè he escoltat a les dones de les que ara faig versions”
  • CA
Miriam Aguado
Miriam Aguado | cedida

!--akiadsense-->

Un llibre de musicologia dins la funda de la guitarra i un llistat de 23 cançons de pop- rock anglosaxó damunt la taula. El feminisme, la neurogènesi, i la capacitat que té la música d’influenciar la nostra ment. Havia de ser una conversa que parles únicament del projecte de la Miriam, Songs are us, però vam acabar parlant de com les cançons poden ajudar-nos a generar noves neurones. I també de les dones, sobretot vam parlar de les dones. La cantant i compositora egarense Miriam Aguado està presentant per Catalunya el seu nou projecte: Songs are us, i compta amb un repertori on totes les cançons han estat composades i/o interpretades per dones.

Els temes són en anglès i a la seva veu l’acompanyen dues guitarres acústiques: la seva i la del guitarrista Joan Cardoner. La iniciativa té un to feminista i una intenció sensibilitzadora de la societat.

El projecte Songs are us es presenta com quelcom molt íntim i personal, i també original pel fet de que les cançons que tocaràs en concert seran únicament interpretades o composades per dones. ¿Com sorgeix aquesta idea?

Feia temps que tenia ganes de fer versions. Perquè si jo toco la guitarra i canto és perquè he escoltat a les dones, tot i que també homes, de les que ara faig versions. Són les que m’han animat a fer cançons jo també. Vaig pensar que tal i com està el món i el feminisme, perquè jo soc feminista, seria una bona idea fer només cançons que les hagin protagonitzat dones.

A més a més, darrere del projecte musical i feminista, hi ha interessos socials. Col·laboreu amb l’associació Líbera. ¿Per què?

Volia aportar alguna cosa a la societat i vaig trobar Líbera, una associació de Barcelona de dones que han patit violència de gènere. Allà consciencien, van als instituts, fan xerrades… que es el que s’hauria de fer des de la base. Part dels concerts va a Líbera i també vam fer bosses i pendrives de merchandising, i el 100% dels beneficis és per poder col·laborar econòmicament amb l’associació.

La música ajuda a la neurogènesi que es la generació de noves neurones, un procés biològic que està directament relacionat amb la moral i el procés cognitiu. De quina manera penses que ho aconsegueixes tu?

Intento sensibilitzar, no només amb les cançons sinó que, al concert vaig explicant coses entre cançó i cançó sobre les dones que canto. Per exemple, la cançó de Bitch de la Meredith Brooks va ser al número 1 als llistats de cançons feministes del segle 20.

I quin és el missatge que vols transmetre?

Que la gent no ha de tenir por del feminisme, perquè trobo a gent, incloses dones, que creuen que el feminisme es l’antagònic del masclisme i no ho és, és un missatge equivocat, el feminisme és igualtat. Però s’anomena feminisme i potser la terminologia espanta a les persones, no soc feminista radical però hi trobo que hi ha de ser. Són les que fan que hi hagi canvis. El feminisme es equitat. Es no discriminar res, ni els homes.

Com a compositora i com a feminista, t’hi veus algun dia composant una cançó relacionada amb tot això?

Sí, de fet, ja la tinc, tot i que no està gravada “Weak”. Podria fer-la a algun concert… és intensa, parla del maltractament psicològic.

A la pàgina de Facebook del projecte no només informeu de les qüestions musicals i promocionals, acostumes a compartir la teva opinió respecte algun tema en concret?

A més a més de fer passar una bona estona a les persones que venen a veure el concert, vaig crear una pagina a Facebook, on reivindico i dic el que penso. Cada dia passen coses que no acabo d’entendre i s’haurien de parar, i no es fa. Nosaltres com a mínim podem crear consciencia.

Quines sensacions tens?

La gent ho està rebent millor del que em pensava, estem treballant amb cançons noves i a nivell de web també hi veig cada dia més interès.

T’acompanya el guitarrista Joan Cardoner, ¿tots dos toqueu la guitarra acústica?

Sí, tots dos. Em sembla que el projecte és així més íntim, proper i personal.

Ara tens a l’agenda dos concerts que a nivell personal, son una mica especials, tant el del dia 8 com el 10 de març

El 8 al Vendrell, el dia de la dona, serà intens, els sentiments hi seran molt presents. I el diumenge dia 10 a la casa Bauman em fa il·lusió perquè és a Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa