La Font del Guinardeu
La Font del Guinardeu | Laura Carpio

!--akiadsense-->

Sortint del nucli de Vacarisses en direcció als Caus, a uns 750 m, trobem una pista de terra a mà dreta que ens porta a aquesta font. Pel camí podem fer una parada per veure el casalot i la balma del Guinardeu. Tot el conjunt rep el nom de l’antic propietari de les terres. El casalot queda amagat pels arbres i bardisses, s’ha d’anar molt alerta per no passar-se de llarg. Resten 3 parets dempeu. Es pot veure encara, una pedra boixa a mà dreta, només entrar al casalot. Però la tina queda soterrada entre la vegetació i la terra. L’edificació inicial es datada de finals del s. XVI. A la balma s’arriba per un corriol mig tapat, també per la vegetació, sota del casalot.

Fa un any enrere, la paret que porta a la balma era coberta per una preciosa enfiladissa que, avui en dia, la trobem completament seca. Tornem de nou la pista de terra, i no molt allunyat, trobem la font que porta el mateix nom. Uns esglaons ens faciliten la baixada. L’aigua té sortida per un tub instal·lat en el depòsit obrat. Hi ha un cartell que ens recorda la no potabilització de l’aigua. L’any 2014 va ser arranjada per un veí del poble, A. Domínguez.

Ubicació en el mapa de la Font del Guinardeu amb el recorregut des de Vacarisses
Ubicació en el mapa de la Font del Guinardeu amb el recorregut des de Vacarisses | Wikiloc

!--akiadsense-->

Al segle XIX, s’aprofitava l’aigua d’aquesta font, mitjançant un aqüeducte. L’aigua omplia un dipòsit de la Masia La Torre, ubicada a Torreblanca. Encara hi ha punts visibles de l’antic aqüeducte que segueix la pista cap a la urbanització.

Una curiositat és el nom: Tot i que la font és coneguda com “La font de la Guinardeu” el seu nom real és Font del Guinardeu, ja que es deu al seu antic propietari Joan Gili, apodat el Guinardeu. Un petit canvi de gènere, segurament pel femení de font, que ha passat de boca en boca envers el temps.

Laura Carpio

Autora del blog Runningsupermamis

Un tram de l'aqüeducte
Un tram de l’aqüeducte | Laura Carpio

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa