MónTerrassa
Exposició a Terrassa: “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura”
  • CA
sss

!--akiadsense-->

El Museu Tèxtil acull l’exposició itinerant: “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura”.

Del 7 de febrer al 9 de maig del 2021 (2a planta)

Presentació i objectius de la mostra

Entre finals del segle XIX i començaments del segle XX, la natura va ser la gran musa i font d’inspiració d’arquitectes i artistes. Per Europa es va estendre un nou estil que rebé diferents noms, però que genèricament s’anomenà Art Nouveau; a Catalunya es va dir Modernisme. El món vegetal era el repertori més utilitzat d’aquest nou estil que difonia valors com la llibertat creativa, la fantasia, la línia corba i la sensualitat. Els artistes i artesans van captar la bellesa del món vegetal i el van reinterpretar adaptant-lo a les arts aplicades i a la construcció. Façanes i interiors es cobrien de flors, fulles i tiges en forma de vitrall, ferro, ceràmica o mosaic. El Modernisme es va estendre més enllà del centre neuràlgic de Barcelona, fins a altres municipis on trobem elements d’una gran bellesa i que ens mostren una arquitectura en bona part desconeguda. L’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Art de Cerdanyola i Museus d’Esplugues de Llobregat us conviden a comprovar com artistes i artesans van captar la bellesa del món vegetal i el van reinterpretar a les arts aplicades.

Àmbits de l’exposició

Els continguts de l’exposició s’estructuren en quatre àmbits:

 ÀMBIT 1. LA NATURA. La font d’inspiració: s’hi analitza el procés creatiu dels artistes per «capturar» la imatge de les plantes i les flors, tot detallant com feien un estudi directe del món vegetal. Com a eines de treball utilitzaven el dibuix i la pintura, però també invents moderns a l’època com la fotografia, i els repertoris que es publicaven com a guies visuals.

 ÀMBIT 2. L’OBRADOR. La creació de les arts de la construcció: un recorregut per vuit arts aplicades a l’arquitectura —ceràmica, mosaic, ferro, pedra, estuc, mosaic hidràulic, vitrall i enguixat—. Es recullen els diferents processos de creació que mostren com materials bàsics i senzills -el ciment, el fang, la pedra o el vidre- esdevenien art, recreant o transformant el món vegetal dins l’escenari arquitectònic. Mitjançant exemples, el visitant entendrà per què les arts aplicades, considerades menors, van arribar a ser en aquell període arts majors.

 ÀMBIT 3. L’ARQUITECTURA. El jardí urbà: s’ofereix un passeig expositiu de flors i plantes que recreen un jardí gegantí i immutable a través de les arts aplicades als edificis, amb exemples representatius com la fulla d’acant, el card de bosc, el pi, la margarida o el castanyer d’Índia. Aquesta flora la veiem representada en diferents tècniques i elements arquitectònics. D’entre totes les plantes, predomina la rosa, considerada la reina de les flors, per la qual cosa se li dedica un espai especial relacionat amb el seu simbolisme.

 ÀMBIT 4. LA CIUTAT. La natura perduda: s’exposa la dificultat en la conservació de les arts aplicades a la construcció. Quan desapareix del seu espai original, que és l’arquitectura, l’art aplicat es transforma en un material en risc i habitualment desapareix. L’exposició vol també reivindicar el Modernisme local i la preservació in situ del patrimoni representatiu de les ciutats en què va tenir més adeptes. Així mateix, aquesta exposició vol apropar el visitant i convidar-lo a olorar el perfum de determinades flors, escoltar i visualitzar els processos de producció o palpar les formes de determinades reproduccions.

L’objectiu és convertir la visita en una nova forma de conèixer i recordar el Modernisme i les seves flors, accessible a tothom i a través de tots els sentits. (Amb les restriccions que malauradament imposa la situació sanitària).

ACTIVITATS

 7 de febrer. Obertura de l’exposició. Visita lliure dimarts i dijous de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h més els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Control d’accés i aforament limitat d’acord a les normatives de seguretat actuals.

 7 de març. Inici de la proposta familiar: “El Modernisme i les flors, en família!”, un recorregut familiar autoguiat a través d’un llibre amb il·lustracions.

Per a més informació, contacteu amb: [email protected] o al 93 731 52 02.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa