MónTerrassa
El 37 Festival de Jazz Terrassa clou amb 45.000 assistents
  • CA
Nit de blues d’alta volada a Terrassa | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

El lliurament del 16è guardó Jazterrasman a Pau Bombardó ha servit per segellar una nova edició del Festival de Jazz Terrassa que, des del dia 7, ha refermat de nou la capitalitat jazzística de la ciutat durant el mes de març.

La Nova Jazz Cava ha acollit aquest dissabte el concert de cloenda amb el percussionista català com a protagonista. L’organització li ha atorgat la distinció en reconeixement a la seva trajectòria, la tasca en la divulgació del jazz i el seu vincle amb la ciutat de Terrassa, on Bombardó hi ha actuat en prop de 300 ocasions des de l’any 1976. Fins a quinze músics han desfilat per l’escenari per acompanyar a Bombardó, que ha agraït al Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa la seva fidelitat i esforç per mantenir viu el jazz al territori.

Del 7 al 24 de març la 37a edició del certamen ha acollit una trentena de concerts i nombroses activitats a 25 espais diferents amb la participació d’un total de tres-cents músics. Les primeres xifres d’aquesta edició apunten una ocupació similar a les darreres convocatòries i que se situa a l’entorn dels 45.000 espectadors.

El Pícnic Jazz Vallparadís, fent història en la seva vintena edició, ha registrat xifres espectaculars de públic amb una afluència d’unes 30.000 persones.

L’oferta també s’ha ampliat geogràficament, amb la incorporació de les poblacions vallesanes de Vacarisses i Matadepera al programa oficial del Festival. I Viladecavalls manté per segon any consecutiu la seva participació.

En total, 300 músics amb figures de renom de l’escena nacional i internacional han passat per un dels festivals de jazz senyers a Catalunya deixant l’empremta de l’actualitat del jazz, el blues i el swing.

Músics trencadors, debuts i propostes inèdites

El Festival ha vist prop de 30 concerts amb diferents i variades propostes: l’art del duo europeu amb projectes tant creatius com el tàndem francès format per Émile Parisien & Vincent Peirani. La genialitat de la proposta combinava temes originals i d’altres recreacions tradicionals del gènere. Els estàndards del cançoner nord-americà van centrar el debut inèdit de la parella Paolo Fresu i Chano Domínguez. Màxima expectació i suprema satisfacció. I de l’escena catalana, l’original duet pianístic format per Albert Bover i Marco Mezquida que va captivar amb un diàleg audaç i versàtil en la doble sessió dedicada al jazz de factura catalana i complementada amb la presentació de “Views” de la interessant jazzwoman Irene Reig.

Un dels concerts més sorprenents i concorreguts fou el del trompetista de Nova Orleans Terence Blanchard i els E-Collective, un ensemble trencador i de perfil groove. Una poderosa càrrega sensorial va impregnar al públic que va assistir a l’actuació de Donny McCaslin Quartet. Pura energia i virtuosisme del quartet que va gravar el darrer disc de David Bowie. Tanmateix, Nnenna Freelon va demostrar perquè està considerada una de les veus més personals de l’escena. I la tradicional “Nit de Blues” presentava un dels grans de Chicago, Billy Branch recolzat per Demetria Taylor i els Medicine Man, en una nit que es tancava de matinada amb el lindy hop dels Whoope Hoppers.

Intensa i sorprenent va resultar l’actuació de l’Uri Caine Ensemble, en el seu debut a Terrassa. Una vetllada per reviure l’esperit de George Gershwin i el seu mític Rhapsody In Blue al Centre Cultural, on també sonava el gospel de Bobby Lewis Ensemble.

Les propostes diürnes arrelen a la ciutat

Ja és tradició acostar-se a la Plaça Vella i la Plaça de Catalunya per gaudir del jazz en família i en un ambient distès i popular. Enguany la Pl. de l’Assemblea de Catalunya, així com algunes poblacions vallesanes, se sumaven com nous escenaris pel Festival.

Sens dubte el Pícnic Jazz Vallparadís s’erigia novament com a la festa del jazz a Catalunya, en la seva vintena edició. Des de les 12 del migdia, el tram sud del Parc Vallparadís va rebre prop de 30.000 assistents en una jornada amb música en viu, activitats lúdiques, serveis gastronòmics, fira del disc, artesania i, sobretot, bon ambient.

Han estat divuit dies carregats d’activitats al voltant del jazz, pràcticament en sessió continua. Música en directe, exposicions, sessions de cinema, xerrades, pedagogia, el JazzJove Non Stop, el 12è Stage de Swing, concursos, vermuts i tastets a patis i terrasses amb la ruta Menjazz, han completat l’oferta d’un Festival perfectament arrelat a la ciutat.

El Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa agraeix als milers d’espectadors, als músics participants, les institucions, les empreses i els col·lectius col·laboradors, el seu entusiasme i dedicació per fer més gran el Festival de Jazz Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa