MónTerrassa
Canton (DIC): “La domòtica és molt important per estalviar energia a llars”
  • CA

Lourdes Canton és una de les treballadores que conformen l’empresa Domòtica Inmòtica de Catalunya (DIC), especialitzada en el disseny de sistemes de control per l’automatització d’habitatges, edificis i enllumenat públic. Amb seu a Terrassa, són la delegació a Catalunya de l’empresa ISDE Ing S.L., i tenen àmplia experiència en les diferents tecnologies i tècniques d’instal·lació aplicades en el sector de la construcció i la indústria.

Juntament amb tres treballadors més, Canton treballar perquè els serveis de DIC s’implementin a diferents llars i industries de diferents barris de Terrassa. Sobretot estan presents al barri de Torre-Sana, on van portar a terme un projecte molt interessant a mig camí entre la domòtica i la inmòtica. Les seves sol·lucions també estan presents a altres punts de Catalunya, com al Monestir de Sant Pere de Rodes, on van instal·lar un sistema de control per centralitzar tots els circuits a través d’una Web per horaris i per la incidència de la llum exterior.

Que es Domòtica Inmòtica de Catalunya?

Està especialitzada en el disseny de sistemes de control per l’automatització d’habitatges, edificis i enllumenat públic. DIC és distribuïdor a Catalunya dels equips d’automatització i control fabricats per la prestigiosa empresa ISDE, pionera en el sector de la domòtica, inmòtica i urbòtica, amb un llarg recorregut en el sector i fundada en l’any 1994. Link pàgina Web ISDE: www.isde-ing.com

Lourdes Canton, treballant a la seu de Domòtica Inmòtica de Catalunya (DIC) a Terrassa | Cristóbal Castro

Que fan a l’empresa?

Des de 2004 formem i ajudem als arquitectes i enginyers a portar a terme projectes de domòtica i inmòtica basats en la tecnologia LonWorks. Coneguda com a LON (Local Operating Network), LonWorks es una plataforma basada en l’estàndard internacional ISO/IEC 14908, utilitzada avui en dia per portar a terme solucions de sistemes de xarxes de control avançades. LON es un sistema de control basat en tecnologies obertes, multi fabricants, Inter operables i multi medis.

Quins serveis ofereix?

Automatització residencial (Domòtica), la automatització residencial o domòtica es el conjunt de sistemes dedicats a la automatització i el control dels diferents dispositius elèctrics instal·lats en l’habitatge, podent ser gestionats de forma local o remota. Aquests sistemes estan integrats mitjançant xarxes interiors i/o de comunicació, cablejades i/o sense fils. L’objectiu principal de la domòtica es augmentar el confort, estalviar energia i millorar la seguretat del personal i patrimoni de l’habitatge.

Automatització d’edificis (Inmòtica), La inmòtica es la integració total dels elements i serveis d’un edifici d’ús terciari aplicant sistemes de control i automatització. En una instal·lació d’aquest tipus, la inmòtica inclou a més la monitorització, la gestió i el manteniment dels diferents subsistemes o serveis de l’edifici, de manera òptima i integrada, local i/o remotament.

La inmòtica, al propietari o gestor de l’edifici li aporta el benefici de fer-lo més atractiu mentre redueix despeses en el cost de l’energia i operació i alhora cuida la seva inversió amb diverses funcionalitats de seguretat. Per als usuaris de l’edifici, se’ls millora el confort i seguretat. I per al personal de manteniment, pot, mitjançant informació emmagatzemada, prevenir desperfectes i reduir el temps d’espera per reparació.

Alguns exemples d’edificis als que pot beneficiar una instal·lació inmòtica, Hotels, residencies, edificis d’oficines, escoles i universitats, centres comercials, edificis públics, aeroports i en general qualsevol tipus d’indústria.

Ciutat intel·ligent (Urbòtica), es tracta de l’automatització de l’enllumenat exterior en espais públics com carrers, aeroports, parcs, universitats, monuments, etc.

En un municipi mitja un sistema d’enllumenat exterior pot representar fins el 40 per cent del consum total de l’energia de la ciutat. Si a més es te en compte el cost afegit del manteniment i els sistemes d’enllumenat, l’enllumenat exterior es pot convertir fàcilment en la despesa pública més gran de la ciutat.

Quan i com es van fundar?

Domòtica Inmòtica de Catalunya es uns empresa fundada l’any 2004. L’empresa neix, empesa per una situació complexa en el sector industrial i per diversificar l’activitat portada a terme fins les hores, anteriorment la nostra activitat es basava exclusivament en la automatització de maquinària i el manteniment elèctric en la industria en general, però particularment en la industria tèxtil. Hores d’ara DIC, fidel als nostres clients del sector industrial, que sempre ens han fet confiança, continuem oferint les tasques d’automatització i manteniment.

“A DIC continuem oferint les tasques d’automatització i manteniment”

En els inicis, com es van finançar? Van comptar amb algun suport?

Inicialment ens vàrem finançar en part amb els nostres mitjans i amb el suport del Banc Sabadell. Banc Sabadell es la principal entintat bancària amb la que treballem, ens va ajudar en l’inici de la nostra activitat, concedir-nos algunes pòlisses de crèdit i també amb leasing per la compra de vehicles, es ben segur que sense aquest suport l’inici de la nostra activitat hages estat més feixuc.

Lourdes Canton, treballant a la seu de Domòtica Inmòtica de Catalunya (DIC) a Terrassa | Cristóbal Castro

Amb quants treballadors compta l’empresa?

DIC esta formada actualment per 4 treballadors, tots ells altament qualificats.

Pel que fa la domòtica a Terrassa per la seva experiència, en quins barris s’està implantant més?

No podem parlar pel que fan les altres empreses, per la nostra experiència i pel que nosaltres em portat a terme, el barri de Torre – Sana, tot i que tenim en altres localitzacions de la ciutat, alguns habitatges i industries instal·lades amb les nostres solucions.

A Torre – Sana vam portar a terme un projecte molt interessant, a mig camí entre la domòtica i la inmòtica, es un projecte encarregat per Prodis, Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca. Ens van demanar d’automatitzar diferents habitatges tutelats i distribuïts pel barri de Torre – Sana, per la fundació era molt importat poder monitoritzar i controlar les diferents automatitzacions de forma centralitzada.

“A Torre-Sana vam portar a terme un projecte molt interessant, a mig camí entre la domòtica i la inmòtica”

Com es pot introduir en habitatges ja existents o de vella construcció?

Es evident que suposa tot un repte fer una instal·lació domòtica robusta en un habitatge ja existent o de vella construcció. Quant ens referim a una instal·lació robusta, volem dir que els diferents controladors encarregats de l’automatització, el mitja de comunicació entre ells sigui amb cable elèctric. La comunicació mitjançant el cablejat elèctric es la forma més segura de comunicació dons no es un mitja compartit com pot ser la radio freqüència, Wifi o freqüència portadora, tots aquests mitjans de comunicació es comparteixen amb altres sistemes que poden afectar en algun moment la nostra instal·lació.

De totes formes existeix en el mercat una gran varietat de solucions per fer petites automatitzacions en l’habitatge, estan molt esteses i son prou econòmiques. Moltes d’aquestes solucions estan basades en la comunicació via Wifi, ZigBee i altres, per automatitzar llums, persianes, calefacció i aire condicionat.

El que hem de tenir present es que son sistemes de control propietaris i que en un moment donat poden deixar de funcionar, alguns d’aquests sistemes estan gestionats des de el “núvol”, si els servidors allotjats al núvol deixen de funcionar o es fan actualitzacions, els controladors instal·lats en l’habitatge poden perdre part o la totalitat de la seva funcionalitat. De totes formes i tenint en compte els riscos, si son petites automatitzacions i no ha d’afectar la nostra seguretat, es un producte a tenir en compte.

S’ha de tenir molt poder adquisitiu per accedir-hi?

Son diferents els factors que afecten al preu d’una automatització, per exemple: El principal factor passa per escollir un sistema de control propietari o un sistema de control obert i estàndard, en el sistema propietari la instal·lació d’entrada pot ser una mica més econòmic però a la llarga acabarem pagant més diners pel seu manteniment, al ser un sistema propietari el client passa a ser captiu de la marca o fabricant.

En un sistema obert i estàndard la instal·lació pot ser més una mica més cara inicialment, però a la llarga sortirà més econòmica de mantenir, al ser un sistema obert el client no necessita d’una marca en concret i te a la seva disposició d’un ventall d’empreses que coneixent la tecnologia poden mantenir el sistema a uns preus més acurats.

Altres factors son: la quantitat d’elements a controlar i l’abast de l’automatització, si es un sistema cablejat, via radio, Wifi, etc.

Existeix en el mercat un ampli ventall de solucions per a tots els gustos i necessitats, que moltes vegades es posem dins del mateix sac de la domòtica i que no ho son, però que ens poden fer el dia a dia més confortable i ens permeten estalviar energia, el més important es tenir un bon assessorament al hora de escollir les diferents solucions.

Lourdes Canton, treballant a la seu de Domòtica Inmòtica de Catalunya (DIC) a Terrassa | Cristóbal Castro

Un dels seus projectes més recents va ser al Monestir de Sant Pere de Rodes. En què va consistir aquest projecte?

El projecte que es va dur a terme al Monestir de Sant Pere de Rodes, sorgeix per la necessitat de controlar els diferents circuits d’enllumenat, circuits d’endolls i calefacció, situats en els quadres elèctrics que estan distribuïts d’una forma anàrquica arreu del complex monumental, alguns d’aquests quadres elèctrics son de difícil accés pel personal que a diari ha d’encendre i apagar els circuits.

És per aquest motiu que es proposa de instal·lar un sistema de control que centralitzi tots els circuits i a traves d’una aplicació Web que permet supervisar i controlar tots els circuits individualment de forma manual, per horaris i per la incidència de la llum exterior i al mateix temps rebre les alarmes corresponents, que es supervisen des de l’aplicació Web, també envia un correu electrònic al mantenidor elèctric per alertar d’una avaria, que pot ser entre d’altres per la desconnexió de les proteccions de interruptors diferencials i magneto tèrmics corresponents de cada un dels circuit.

Tan la supervisió com el control dels circuits des de l’aplicació Web es pot fer, com es evident, des del complex monumental però també es pot fer des de qualsevol altre lloc, això ens permet fer el manteniment de les instal·lació de forma remota, minimitzant els costos doncs no son necessaris els desplaçaments, en aquests cas es important tenint en compte que el Monestir de Sant Pere de Rodes esta situat a 165 Km de Terrassa a unes dues hores en cotxe.

El sistema de control s’ha implementat amb controladors de la marca ISDE i ECHELON, que fan servir la tecnologia LonWorks, que es un protocol obert i estàndard, garantint així la correcta integració de tots els dispositius i la comunicació entre ells.

Quin futur li auguren a la domòtica?

Creiem que la domòtica continuarà avançant de la mateixa forma que ho fa la tecnologia en general, entre altres coses per fer-nos el dia a dia més confortable i segur dins de les nostres llars i juga un paper molt important pel que fa a l’estalvi de l’energia. Si ho extrapolem als edificis (Inmòtica), no cal dir que la gestió de l’energia es molt més important, bàsicament per les seves dimensions. 

Lourdes Canton, treballant a la seu de Domòtica Inmòtica de Catalunya (DIC) a Terrassa | Cristóbal Castro

*Banc de Sabadell avança amb el propòsit d’ajudar i accelerar les importants transformacions econòmiques i socials que contribueixin al desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. Amb aquesta voluntat, han establert el Compromís Sostenible, un marc d’actuació que integra en l’estratègia de l’entitat la visió de futur per al 2025-2050 dels compromisos ambientals, socials i de governança (ASG), alinea els objectius de negoci amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i estableix palanques d’acció amb actuacions de transformació i impuls, en quatre eixos: 

– Avançar com a Entitat sostenible

– Acompanyar als clients en la transició cap a una economia sostenible

– Oferir oportunitats d’inversió que contribueixin a la sostenibilitat

– Treballar junts per a una societat sostenible i cohesionada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa