MónTerrassa
Martínez (PACMA): “Fa falta més voluntat política per defensar els animals”

David Martínez és el candidat del Partit Animalista Amb el Medi Ambient (PACMA) a l’alcaldia de Terrassa a les eleccions municipals del proper mes de maig, sent la primera vegada que PACMA presenta un candidat a l’alcaldia de la ciutat. Món Terrassa ha parlat amb ell per parlar sobre els objectius del partit a la ciutat, la garantia dels drets dels animals, i l’animalisme dins les institucions terrassenques.

Qui és David Martínez i què el va conduir a dirigir el partit local de PACMA?

Sóc un home que va arribar a Terrassa fa poc més de 20 anys de la mà d’una parella i d’un gosset. En aquell moment no coneixia res de l’animalisme i a través del gos vaig començar a veure que son éssers que tenen sentiment, a vegades se m’escapa i dic que son persones. L’animal movia la cua quan em veia, es posava content… era molt bonic, i em vaig començar a enamorar dels animals. Aquí, a Terrassa, vam trobar una gossa embarassada abandonada a la carretera N-150, la vam portar al CAAD i allà em vaig fer voluntari.

Més endavant vaig deixar el CAAD puntualment per qüestions personals però volia continuar ajudant els animals. I vaig acabar a una associació a Santa Coloma que organitzaven fires pels animals. En tancar aquesta etapa a l’associació, una persona de PACMA que havia conegut en una de les fires em va anar captant poc a poc, i vaig acabar entrant al partit.

És el primer cop que PACMA presenta candidat a l’alcaldia de Terrassa. Perquè ara?

Va haver-hi un canvi de junta al partir fa dos anys i ara s’intenta apostar més pel municipalisme. Va sortir l’oportunitat, i jo ja havia estat candidat a les eleccions de Tarragona, Lleida i Barcelona, i sent de Terrassa em vaig preguntar “i Terrassa perquè no?”. Em fa molta il·lusió. 

David Martínez, candidat de PACMA a l’alcaldia de Terrassa | Ramón Navarro

Va ser cap de llista per Lleida a les generals del 2016 i a Tarragona el 2019, i en alguna ocasió ha estat també a les llistes de Barcelona. Com va ser?

PACMA s’organitza amb coordinadors provincials i jo era el coordinador de Barcelona. Al principi em van proposar anar a Lleida perquè no hi havia equip, i a Tarragona hi vaig anar quan vaig apartar-me de ser coordinador de Barcelona una temporada. Tenien gent però necessitaven algú que conegués el partit i el programa electoral. 

Quins son els objectius de PACMA a Terrassa?

Millorar la vida dels animals i com tractem el medi ambient que tenim tant bonic al costat de casa. Entenem que a la política cada cop hi ha més inquietud per la vida dels animals, però no podem dependre de tenir un tècnic que sigui o no amant dels animals. Actualment en tenim un que hi té interès, però no podem dependre d’aquesta sort. Nosaltres volem que els animals estiguin defensats independentment de sort o loteria. 

Creiem que PACMA som els més indicats per fer-ho. Hem d’entrar a les institucions d’una vegada. I encara que des de fora ja fem que l’animalisme estigui a l’agenda política, creiem que encara es pot fer més. Si que hi ha intencions bones, però no serveix fer una llei molt maca si no hi ha recursos i no es tira endavant. Fa falta més voluntat política i PACMA té aquesta voluntat.

“Hem d’entrar a les institucions d’una vegada, encara que des de fora fem que l’animalisme estigui a l’agenda política”

Quines mesures durà a terme PACMA si aconsegueix representació a l’Ajuntament?

Ens agradaria escoltar totes les associacions animalistes per conéixer que necessiten. Per exemple, les colònies de gats haurien d’estar més reconegudes, el CAAD ha de tenir un paper més enllà de ser una gossera. S’ha de dotar amb més recursos. I apostar per la vacuna anticonceptiva, sabem que s’està movent el tema amb els porcs senglars, però cal una disposició forta.

David Martínez, candidat de PACMA a l’alcaldia de Terrassa | Ramón Navarro

Com valora la gestió actual del CAAD?

Que el CAAD estigui a mans d’una empresa que es dediqui a la gestió de la neteja no té paraules. A nosaltres ens agradaria que el CAAD fos d’una regidoria en concret o, en definitiva, que la gestió fos diferent. Més d’un miler de gossos van entrar l’any passat, és una barbaritat. Recordo que era molt dur ser voluntari del CAAD, sempre tens algun gos preferit o pel que tens més debilitat. I cada setmana en arribar preguntava sí encara estaven allà o si l’havien adoptat. 

“Que el CAAD estigui a mans d’una empresa que es dediqui a la gestió de la neteja no té paraules”

Els drets dels animals estan plenament garantits a Terrassa?

La Llei de protecció d’animals a Catalunya és bastant avançada, i ara tenim aquesta llei estatal on el PSOE ha presentat una esmena per treure els gossos de caça, cosa que no entenem. Perquè un galgo ha de ser diferent? Terrassa no estem malament del tot, però cal fer-hi més. Encara hi ha els tres tombs, per exemple, i per sort a la cavalcada de Reis ja no hi ha animals. També tenim llocs on els caçadors tenen gossos amb condicions lamentables, hi ha maltractament. 

Creu que s’hauria d’eliminar la festa dels tres tombs?

Hi estem en contra. No volem que facin servir animals per als Tres Tombs ni per a cap altra festa. Molts diuen que així coneixen els animals i els veuen… Però els poden els poden anar a veure en el seu habitat natural. Sabem que hi ha propostes intermitges de protocols de Benestar Animal que s’estan estudiant, però per nosaltres és totalment anacrònica i s’hauria de transformar en un altre tipus de festivitat. Es podrien fer altres coses igual de maques amb els animals per celebrar la festa sense el patiment dels animals. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa