MónTerrassa
La higiene de les mascotes: Com mantenir un pèl, dents, oïda i ungles sanes

La higiene dels animals de companyia és molt important per al seu benestar i per què tinguin una millor qualitat de vida. Mantenir el pelatge net, raspallar les dents, tallar les ungles i la neteja d’oïdes i ulls son un indicador que gaudeixen d’una bona salut i reben l’atenció que necessiten. Món Terrassa ha parlat amb la Clínica Veterinària Entremaliats de Terrassa per conéixer els aspectes a tenir en compte per una bona higiene animal, quina rutina diària cal seguir, i verificar o desmuntar alguns mites.

Un dels aspectes més bàsics per a una bona higiene animal és mantenir un pelatge net i sa, i per aquest motiu, és molt important raspallar-los amb freqüència, tot i que dependrà del tipus de pèl. Per exemple, en el cas d’un gos amb pel llarg i de camp, serà necessàri mantenir un pentinat més freqüent que no pas un altre de pèl curt. Mentre que amb el pèl curt el raspallat pot durar pocs minuts, amb canins amb el pèl llarg serà una estona més llarga, però és necessari en ambdós casos. A més, independentment de la raça i el tipus de pèl, es recomana raspallar-los sovint també per eliminar el pel mort del seu mantell.

El dia a dia a la clínica veterinària Entremaliats de Terrassa | Mireia Comas

Cada quan s’ha de banyar un animals per mantenir un pèl sa i net?

En quant al bany, la clínica veterinària nega que els gossos només se’ls hagi de banyar dos o tres cops l’any. “Amb un bon champú per a gossos i de qualitat, un gos es podria banyar perfectament setmanalment”, expliquen, tot i que no ho aconsellen, a no ser que sigui un bany de tractament o que l’animal pateixi problemes de pel i la seva salut ho requereixi. “Depèn del tipus de pèl de cada gos, si s’embruta més o menys. Hi ha gossos que es banyen cada tres setmanes i també hi ha gossos que es banyen dos cops l’any. La mitjana seria banyar-los cada un o dos mesos”, recomanen.

El dia a dia a la clínica veterinària Entremaliats de Terrassa | Mireia Comas

Apunten que, enlloc de banyar-los cada setmana per tenir un pèl net, el recomanable és utilitzar “tovalloletes” per fer una neteja de genitals i potes diàries “sobretot si pugen al sofà o al llit”. En el cas dels gossos peluts amb barba, com seria el cas dels Schnauzer, també es recomana netejar-lis la barba després que mengin o beguin aigua. Aquestes directrius son aplicables tant per a gossos com per a gats, tot i que comenten que en el cas dels felins no és necessari banyar-los tant sovint, ja que, de per sí, son animals més nets. 

La higiene dental, fonamental per evitar infeccions bucals 

La higiene dental és un dels altres aspectes fonamentals: “Sempre va bé raspallar les dents. És preventiu per evitar infeccions a la boca” amb pastes o productes especialment per a dentadures animals. Exposen que els gossos més petits son més propensos a tenir més infeccions, mentre que els gossos grans no acostumen a acumular tanta brutícia a la boca. “Si no tenim aquesta precaució, pot arribar el dia que la boca estigui tant malament que s’hagi de fer la neteja mitjançant cirurgia”.

El dia a dia a la clínica veterinària Entremaliats de Terrassa | Mireia Comas

Una neteja d’orelles habitual i tallar les ungles desgastades 

La neteja d’orelles i el tall d’ungles son també bàsics. Ambdues accions s’inclouen en el servei de perruqueria de la clínica. Amb el bany, és important netejar bé les orelles: “Pot ser habitual, cada setmana, o quan vingui a banyar-se, depenent de cada gos”. En quant a les ungles, el més important és tallar els esperons, que son l’ungla que creix a la part posterior lateral de la pota d’alguns gossosi no toquen a terra. En quant a la resta de les ungles, és important tallar-les depenent de com es vagin desgastant amb el temps.

El dia a dia a la clínica veterinària Entremaliats de Terrassa | Mireia Comas

Amb aquestes accions, tindríem una higiene bàsica completa pels animals. Amb un pelatge sa, orelles, dents i ulls nets, i ungles tallades, el gos gaudirà d’una millor salut i una millor qualitat de vida.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Claudio a març 24, 2023 | 23:40
    Claudio març 24, 2023 | 23:40
    Claro que si, notición en primera pagina. Ole.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa