MónTerrassa
Vuit pautes per prevenir i detectar problemes oculars en els nens
  • CA

Els problemes de visió en els menors són més comuns del que creiem. La miopia, la hipermetropia i l’astigmatisme són els defectes visuals que més es presenten entre els menors. Un recent estudi del Colegio Nacional de Ópticos-Optometristas ens informa que un de cada quatre nens en edat escolar pateix algun problema de visió sense diagnosticar, i que al voltant del 30% del fracàs escolar està relacionat amb anomalies visuals.

Com podem detectar si algun dels més petits de la casa té algun d’aquests problemes? L’Alicia Escuer, directora tècnica i de formació de L’Òptica Universitària, ens ofereix vuit simples pautes per prevenir i detectar ràpidament aquests problemes oculars en nens i nenes:

  1. Realitzar una revisió òptica, almenys un cop l’any: Igual que donem importància a altres tipus de revisions mèdiques, aquesta també hauria d’estar en la nostra llista, atès que pot afectar el rendiment escolar dels nens.

  1. Evitar un apropament excessiu a les pantalles: No podem evitar l’exposició constant dels nens a les pantalles, però és important ensenyar-los que la televisió s’ha de veure a 2-3 metres, les tablets i mòbils a 35cm, els portàtils a 45cm i els ordinadors de sobretaula a 55cm.

  1. Descansar la vista: una recomanació útil per a nens i adults: han de seguir la regla del 20-20-20, que ens indica que hem de relaxar la vista 20 segons cada 20 minuts mirant un punt a 20 peus (6 metres).

  1. Adoptar una postura sana: tenir l’esquena a 90 graus i mantenir els peus a terra. Això s’aplica especialment quan els petits estan fent els deures, ja que molts tendeixen a apropar-se massa al paper per escriure o llegir.

  1. Tipus de llum: Si es pot escollir, el millor és la llum natural, ja que aporta beneficis extra, com la millora de l’estat d’ànim i vitamina D. Tot i així, en casos on la llum és escassa, es recomana la il·luminació artificial, fins i tot quan estem exposats a una pantalla. Resulta contraproduent quedar-se totalment a les fosques davant d’una pantalla, ja que l’impacte lumínic és molt més fort.

  1. Utilitzar ulleres de sol: Encara que solem relacionar les ulleres de sol amb l’estiu, són necessàries durant tot l’any, tant per a adults com per a nens. L’Alícia Escuer recomana que siguin homologades, ja que és la forma d’assegurar-se que compleixen amb els estàndards de qualitat de la Comunitat Europea.

  1. Tenir cura de la higiene de les mans: Els nens es passen el dia tocant tot, ja que una de les etapes durant el creixement implica la necessitat d’exploració i aprenentatge directe. Una bona pauta d’higiene inclou no tocar-se els ulls amb les mans brutes.

  1. Una bona alimentació: Afegir aliments rics en vitamina A, com la pastanaga, greixos saludables per ajudar a l’absorció dels betacarotens, cítrics rics en vitamina C, etc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa