MónTerrassa
Retiren 4 continguts d’Internet denunciats perquè incitaven al suïcidi
  • CA

Xarxes socials | EUROPA PRESS

Les empreses Google, Twitter i Yahoo! han retirat 4 dels 15 continguts d’internet denunciats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) davant la Fiscalia perquè incitaven al suïcidi. A més, YouTube ha inclòs una advertència i obliga als usuaris a registrar-se com a majors d’edat en dos vídeos més. El CAC va presentar el 5 de maig una denúncia davant la Fiscalia de Catalunya contra sis vídeos de YouTube, quatre blogs, dos webs, dos fòrums i un compte de Twitter amb 16.700 seguidors perquè considerava que eren susceptibles d’un delicte tipificat en els articles 143.1 i 147 del Codi penal. El mateix dia, el CAC es va adreçar a les empreses proveïdores del servei, i els en va demanar la retirada.

Arran de la denúncia del CAC, Twitter ha retirat el compte @suicidas_frases, mentre que Google, propietària de YouTube, ha suprimit el vídeo ’13 formas de suicidarse’ i ha inclòs una advertència i obligat als usuaris a registrar-se com a majors d’edat quan s’intenta veure les imatges de ‘Carta de suicidio para mamá’ i ‘Palabras de una joven suïcida’. Per la seva banda, Yahoo! ha eliminat el fòrum ‘Respuestas: ¿Algunas pastillas para morir son dolor?’ i Google ha suprimit el blog ‘Suicidio’.

El president del CAC, Roger Loppacher, i la presidenta de l’associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Cecilia Borràs van presentar el 8 de maig un informe en el Col·legi de Periodistes de Catalunya en què denunciaven la presència de continguts a internet que inciten al suïcidi. Els continguts exhortaven directament altres persones prendre’s la vida i els recomanaven diversos mètodes. Així mateix, es constatava la proposta de crear “grups suïcides” o bé s’instava a formar part d’un suïcidi doble o col·lectiu.

Segons dades de l’OMS, cada 40 segons, una persona es lleva la vida al món. A Catalunya, l’any 2015 van morir 495 persones per suïcidi.

Quatre informes del CAC

El CAC, que el 2015 va iniciar les actuacions en l’àmbit d’Internet, ha fet fins ara quatre

informes: el primer estava dedicat a les webs que mostren pornografia infantil; el segon analitzava les webs que promouen l’anorèxia i la bulímia; el tercer sobre continguts que inciten a la violència masclista; i el presentat el 8 de maig, sobre continguts de risc en relació amb el suïcidi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa