MónTerrassa
Les 5 ciber estafes per al mòbil més perilloses de l’estiu
  • CA
La nostra vida cada vegada està més lligada als nostres telèfons mòbils. Aquests aparells s’han convertit en una extensió més del nostre món, amb els quals accedim a pràcticament tot el que necessitem de forma immediata. Els hackers i ciberdelinqüents saben bé que atacant els telèfons de les persones es pot accedir a gran part de la seva privacitat, alhora que són una ‘eina molt eficaç’ per dur a terme estafes en línia.

Segrestos o robatoris des d’apps per lligar

Al llarg de l’últim any hem detectat una forma peculiar per estafar persones que fan servir apps per lligar quan viatgen a l’estranger. Algunes de les versions de pagament d’aquestes aplicacions, com tinder, permeten establir una geolocalització diferent a la real. D’aquesta manera, l’usuari pot entaular amistats amb persones en ciutats a les que va a viatjar abans d’haver arribat.

No obstant això, hi ha un risc important. Igual que amb qualsevol xarxa social la finalitat és conèixer en la vida real a altres persones, els riscos de segrest, robatori o extorsió augmenten quan es “desvirtualiza” a algú en un altre país.

Tot i que la principal recomanació és conèixer a aquestes persones en llocs públics, cal desconfiar també dels que tenen massa interès en convidar-nos a casa o un altre lloc més apartat. Hi ha xarxes de delinqüents que posen en contacte persones molt atractives amb les seves víctimes per fer-los creure que han lligat. Quan el romanç va tornar a alguna cosa més ‘íntim’, els delinqüents droguen a les seves víctimes per robar-los absolutament tot el que tinguin a sobre.

Estafes en apps de compravenda de segona mà

Durant l’estiu tendim a buscar i vendre molts productes de segona mà a apps com Vibbo o Wallapop. Gadgets per anar a la platja, material esportiu, maletes, llibres sobre turisme o per al curs vinent, i un llarguíssim etcètera d’objectes que busquem gairebé diàriament en aquestes apps abans d’anar-nos de vacances.

És a dir, el nombre de persones que navega en aquestes apps augmenta molt en aquests dies. Una cosa que els cibercriminals poden aprofitar per fer, literalment ‘agost’.

Per prevenir estafes en Wallapop o Vibbo, hauràs de seguir certes normes de seguretat com evitar els pagaments a la bestreta, llevat que els puguis realitzar a través de mètodes segurs com la plataforma Paypal o contra reemborsament. Dur a terme les transaccions en persona sempre que siguin possibles. Tenir cura de la seguretat dels teus dispositius i de les contrasenyes. Mantenir totes les comunicacions s’han de fer a través de la missatgeria interna de les plataformes.

Emails perquè confirmis quan estaràs a casa teva per fer alguna revisió

Una altra de les tècniques més comuns durant l’estiu són les trucades i els mails de suposades operadores de telefonia o de companyies del gas, que es posen en contacte amb nosaltres per confirmar una visita d’inspecció rutinària.

Si vam rebre un correu electrònic amb enllaços per confirmar a quina hora estarem en casa per atendre una visita d’algun tècnic, és recomanable desconfiar. Per evitar disgustos, fixa’t en l’adreça web, en la redacció del text i en el disseny de l’email.

Si els logotips i colors corporatius no són els de l’empresa en qüestió, si l’enllaç no et porta al seu web habitual o si hi ha faltes d’ortografia o errors sintàctics, el més segur és que sigui un phishing per robar les teves dades o per confirmar que no estàs a casa. En aquest cas, li estaries dient als ciberdelinqüents que l’habitatge no està vigilada i que és fàcil entrar-hi.

Wifis gratuïts que no ho són

Quan estem de viatge, solem connectar-nos a xarxes wifi gratuïtes en aeroports, restaurants, centres comercials, o hotels. No obstant això, cal desconfiar d’aquelles que estan en obert i que no demanen cap contrasenya, ja que qualsevol hacker podria crear una xarxa wifi i donar-li el nom del lloc en el qual estem.

D’aquesta manera, quan ens connectem a aquesta xarxa, en comptes de connectar-nos a Internet (que fins i tot també podrem fer-ho perquè no tinguem dubtes de la veracitat de la xarxa) estarem ‘obrint-li les portes’ del nostre mòbil o ordinador a l’ciberdelinqüent. D’aquesta manera, tindrà accés a tot el que estiguem fent i fins i tot a les nostres contrasenyes del correu electrònic, xarxes socials i fins i tot les d’accés a comptes bancaris.

La forma més segura de connectar-se a una xarxa pública és fer-ho per mitjà d’una xarxa privada virtual o VPN (per les seves sigles en anglès Virtual Private Network). D’aquesta manera tota la informació que es transmeti a Internet estarà codificada i ningú tindrà accés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa