MónTerrassa
Prova pilot a Viladecavalls: s’instal·len caixes-niu i hotels d’insectes
  • CA

Viladecavalls compta amb caixes-niu i hotels d’insectes. Des de l’Ajuntament de Viladecavalls ha fet un pas més per “mantenir la biodiversitat del municipi” i la seva aposta per tenir “cura per la flora i la fauna” i per això ha decidit tirar endavant un projecte pilot. Amb l’objectiu també de dur a terme accions de control de plagues per la convivència tant de les persones com en la natura, s’ha iniciat la instal·lació de sis caixes-niu per a ocells insectívors autòctons i un hotel d’insectes. Amb aquests nous elements es busca proveir d’aliments als ocells que fan el niu als espais públics i donar-los aixopluc.

Pel que fa a la ubicació d’aquests elements, les caixes-niu s’han instal·lat a la plaça de la Vila, a la plaça de la Rosa dels Vents, a la plaça Mitjans, i als locals socials de Can Corbera, La Planassa i el Molinot, per tal de donar una cobertura integral d’aquest projecte. L’hotel d’insectes, construït per famílies que van participar en un taller de construcció d’aquest a la biblioteca de Viladecavalls, s’ha col·locat a la Plaça Rosa dels Vents.

Aquesta actuació es va iniciar el passat desembre i s’ha previst un manteniment a un any vista, per veure com han funcionat les caixes-niu, el seu estat i la seva reubicació, si així es determinés una vegada valorat el resultat.

Per què serveixen les caixes-niu i els hotels d’insectes?

Les caixes-niu es col·loquen per a diverses espècies d’ocells més o menys amenaçades i beneficioses pels humans (mallerengues, picasoques blaus, colltorts, raspinells, papamosques, pit-roigs, cotxes, xots, mussols, gamarussos, xoriguers, gaigs blaus, puputs, xixelles, etc.), però sovint també les ocupen altres ocells oportunistes que podrien nidificar perfectament en altres llocs (pardals o estornells principalment).

Quant als hotels d’insectes, encara que són utilitzats per a moltes espècies com a refugi (per exemple marietes o crisopes), els principals ocupants en són les abelles i vespes solitàries, que els empren per construir les cel·les on es desenvolupar la seva descendència. Aquests refugis artificials necessiten forats i galeries excavades a la fusta morta. Les espècies que s’instal·len a l’hotel d’insectes poden ajudar a mantenir a ratlla les plagues com les cotxinilles o els pugons. A més, els hotels d’insectes són molt beneficiosos per augmentar la biodiversitat, ja que no només afavorim les poblacions d’insectes sinó que tot l’ecosistema en surt beneficiat, especialment els ocells -com les orenetes- que s’alimenten d’insectes.

Una de les caixes niu ubicades en els parcs de Viladecavalls | Aj. Viladecavalls

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa