MónTerrassa
El perquè del nostre vot al pressupost 2022 per a Viladecavalls
  • CA

Ara fa dos anys i mig vam iniciar una legislatura que poc podíem imaginar com s’arribaria a complicar per la situació de pandèmia que ens ha tocat i ens continua tocant viure. 

ERC Viladecavalls ha actuat i actuarà sempre des de la responsabilitat, i és per això que al pressupost 2020 vam seure a parlar amb l’equip de govern, vam aportar propostes i hi vam votar a favor.

Al pressupost 2021 ens vam tornar a reunir i vam continuar fent propostes, encara que les de l’any anterior haguessin quedat en el no-res. I per responsabilitat amb una situació pandèmica, ens vam abstenir.

Aquest any, com sempre, hem estat a disposar i hem volgut reunir-nos amb l’equip de govern (Junts, PSC i ex-Cs) per treballar el pressupost. Però no hi ha hagut cap mena de voluntat per part seva de fer-ho. De fet, el primer esborrany de pressupost el vam rebre a menys d’una setmana de la informativa de ple i no hem tingut resposta a les nostres propostes. 

L’equip de govern no necessita els vots de l’oposició per aprovar el pressupost, ni aquest any ni els anteriors. Enguany ho han volgut deixar més clar que mai. La seva decisió política és totalment legítima, però, com és evident, no la compartim. Han decidit obviar els vots de tota l’oposició i, per tant, de totes les vilatanes i vilatans que representem.

Aquestes són algunes de les propostes que els hem fet, sempre pensant en el millor per a tothom:

  • La retirada i substitució de totes les berlineses del municipi (salts reductors de velocitat de vehicles) ja que segons el Servei Català de Trànsit i el Departament d’Interior no són recomanables en carrers com a element definitiu, sinó que es permeten únicament de manera temporal. Hem demanat la seva substitució per passos de vianants de ressalt (elevació de l’asfaltat coincidint amb el pas de vianants). 
  • La revisió i renovació de les senyalitzacions als camins i llocs d’interès del nostre entorn, com ara forns de calç, fonts, patrimoni o altres. Molts no estan senyalitzats, altres han perdut la senyalització i altres la tenen molt malmesa després de prop de trenta anys des que es va posar.
  • La dotació d’una taula de mescla de llums d’escenari al Centre Cívic Paco Cano.

I hem reiterat les propostes d’altres anys com ara: 

  • Impulsar la connexió de tots els barris del poble amb camins de ronda per a bicicletes i vianants.
  • Rehabilitar l’espai Vila d’Arts tot traient el sostre d’amiant.
  • Instal·lar tanques protectores per als vianants la B120 des del Casal fins al camp de futbol.

Avui l’equip de govern ha aprovat un pressupost pel 2022 fora de la realitat i molt poc creïble per diverses raons:

Ja és un habitual que Junts per Viladecavalls i els seus socis de govern, PSC i ex-CS engreixin el capítol d’Inversions Reals (allò que diuen que faran) amb partides que van molt bé per fer grans campanyes de màrqueting mediàtic, però que després cauen en el pou de l’oblit:

L’any 2018 van pressupostar 246.000 euros per a la construcció d’un centre per al foment d’ocupació i brigada ubicat al Polígon Industrial de la Bòbila, del qual quatre anys després no en sabem res. També van pressupostar 1,3 M per a un espai d’arts escèniques i després d’una legislatura i mitja de lluites, seguim sense res.

L’any 2019 contemplaven 152.000 euros per un nou local social a Can Trias, que es va quedar en el no-res després de les eleccions. Com en l’oblit va quedar la partida estrella d’aquest 2019, any d’eleccions municipals, els 1,5 M que havia d’anar a parar a l’adquisició d’habitatge social i que s’han traduït en compres erràtiques sense cap mena de planificació que ni de bon tros arriben a aquest import.

Per mirar de fer-ho més entenedor: el 2018, un any que com aquest 2022 era el previ al de les eleccions municipals, van pressupostar 2,2 M en inversions reals i el 2019 3,7 M. Entre tots dos anys sumaven 5,9 M en projectes que havien de dur a terme. Però finalment se’n van fer per valor de 4. És a dir, se’n van deixar gairebé 2 milions sense executar (una mica com les inversions pressupostades i mai  executades anys rere any del Gobierno de España per al 4t cinturó), i qui dia passa eleccions guanya i any empeny. I ara, de cop, han presentat un pressupost de sis milions d’inversions reals només pel 2022!!! 

Sis milions repartits en fulls i fulls d’inversions reals, algunes d’elles que no serem nosaltres qui diguem que no siguin necessàries. Altres, com l’estrella d’aquesta legislatura, flamant nou consultori mèdic, no la compartim. Seguim pensant que el que cal és lluitar per reforçar els serveis sanitaris amb més personal mèdic a la nostra vila i l’atenció que mereixen els nostres vilatans i vilatanes. Per entendre’ns: hi ha una altra manera de fer política i no a cop de talonari, totxo i grans titulars. 

Però continuant amb el desplegament d’inversions, sembla que tot allò que no han fet en tots aquests anys ho faran en un de sol, el 2022, com el 2018, el previ a les municipals. I per pagar-ho tot, algunes partides tenen previst finançament amb ajuts de Diputació, Generalitat, etc. En altres, la previsióés demanar un préstec de 2,5 milions a una entitat privada… I nosaltres ens preguntem: cal?

En quin moment hem passat de ser un Ajuntament amb un pressupost del voltant d’11 M als 16 M que s’han aprovat avui pel 2022? A vegades un exemple proper pot fer les coses més entenedores. Si comparem el nostre Ajuntament amb un altre governat per Junts també: Matadepera, amb una població superior a la nostra en 2000 habitants i que els darrers anys ha coincidit força en l’import pressupostari, ens trobem que l’Ajuntament de Matadepera ha aprovat un pressupost pel 2022 mig milió per sota del de 2021: 13 milions, 3 milions menys que Viladecavalls. 

És per tot plegat que, a parer nostre, el pressupost proposat i aprovat avui per Junts per Viladecavalls, PSC i ex-Cs, no és realista ni prudent i sobretot, insistim, no és creïble. Tan sols és, malauradament, una meravellosa eina de màrqueting a la qual ERC Viladecavalls no pot donar-hi suport.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa