MónTerrassa
L’Aplec de Sant Miquel de Toudell arriba carregat de novetats
  • CA

Aquest diumenge 30 de setembre arriba de nou l’Aplec de Sant Miquel de Toudell, una festa popular que s’organitza a l’església romànica situada al polígon de Can Mir a Viladecavalls. Aquesta festa es fa sempre pels volts de la festivitat de Sant Miquel, a finals de setembre.

Aquest any la festa serà especial, perquè es celebren deu anys de la fundació de l’associació que organitza l’aplec. Tot i que aquesta festa té els orígens a meitat del segle XIX, el 2008 es va fundar una associació que s’encarregaria de vetllar per la conservació de l’edifici romànic i a organitzar les festes i actes que s’hi fan durant l’any.

L’Aplec començarà a les 10 h amb una caminada des de la parròquia de Viladecavalls fins a l’ermita. Tot seguit la missa amb la participació del cor Sant Martí. A partir de les 12h començaran els actes culturals, aquest any centrats en la celebració d’aquests 10 anys. La gran novetat serà la presentació i bateig d’un nou capgròs. Aquesta nova figura festiva està inspirada amb la bruixa remeiera Ramona Porta, un personatge històric que va viure, suposadament, a l’antiga parròquia de Sant Miquel de Toudell el segle XVII. Aquesta dona, va viure la mateixa sort que moltes altres dones a Catalunya i a Terrassa a principis del segle XVII. La Ramona Porta va ser acusada i exacutada injustament com a bruixa. S’oferirà una breu explicació històrica per conèixer millor aquest fenomen històric.

En el bateig d’aquest capgròs vindran altres gegants de Viladecavalls a fer de padrins, com el Trumbot del Casal, els gegants de la Planassa i els petits Dracs. Un grup de músics, tocaran diverses danses del segle XVII per fer ballar a la bruixa Ramona Porta i als altres gegants i també s’afegiran l’Esbart Egarenc del Social de Terrassa, que també oferiran alguns dels seus tradicionals balls.

Durant la festa es convocarà un concurs de pintura ràpida per a infants, joves i adults i un concurs de fotografia. S’oferiran diversos premis populars. Els il·lustradors terrassencs, Pol Serra i Montse Rubio acompanyaran els més petits a pintar i dibuixar l’ermita. Al migdia l’organització oferirà un dinar de germanor, amb una paella per a 300 comensals. El dia conclourà amb balls de sardanes, el cant de comiat i la foto de grup.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa