Fotografia de l'Aplec de Sant Miquel de Toudell
Fotografia de l’Aplec de Sant Miquel de Toudell | Cedida

!--akiadsense-->

Aquest diumenge 29 de setembre se celebrarà el popular Aplec de Sant Miquel de Toudell, una festa tradicional que es porta celebrant des del segle XIX a aquesta església romànica de Viladecavalls. Aquest any coincideix la festa amb el mateix dia de la festivitat de Sant Miquel i per tant hi ha preparades moltes activitats per passar un diumenge entretingut en un ambient festiu i de folklore tradicional.

Els actes començaran al matí amb una caminada popular des de la parròquia de Sant Martí de Sorbet situada al centre del poble de Viladecavalls fins a l’Ermita de Sant Miquel que es troba enmig del Polígon de Can Mir. Són uns 3 km de caminada seguint la carretera, per un bonic paratge, creuant la riera de Gaià i passant prop de les ruïnes del castell medieval de Toudell. A les 11 h del matí se celebrarà la missa davant de l’església de Sant Miquel, i es cantaran els goigs dedicats al Sant i al lloc de Toudell. Aquests goigs recorden l’estat d’abandó que ha tingut en les darreres dècades el monument i la degradació del seu entorn, en aquests moments encara en perill. Des de l’entitat recorden que “les obres del futur 4t cinturó i la contínua urbanització de naus industrials a la zona estan degradant el paisatge dels voltants del monument romànic”.

A les 12 h començaran els diversos actes de cultura popular. Iniciant amb una petita cercavila des de les casetes de Can Mir, un conjunt de cases rurals d’inicis del segle XIX properes a l’església de Sant Miquel. En la cercavila hi participaran els Petits Dracs de Viladecavalls i el Capgròs de la bruixa remeiera Ramona Porta. Aquest capgròs és una nova figura popular creada l’any passat en la celebració dels 10 anys de l’associació d’amics que organitza l’acte i està basada en un personatge històric del lloc.

Música en directe i taller de pintura

Aquest any serà un Aplec amb molta música en viu. Hi haurà la participació especial del grup dels Ministrils del Raval. Aquest grup musical posaran la banda sonora pels balls dels Petits Dracs, el Capgròs i l’Esbart Egarenc del Social de Terrassa. També un nou conjunt, anomenat Lokobarroco, posarà música antiga pels balls de la bruixa Ramona Porta, una música adequada a l’època del segle XVII, moment en què va viure aquest personatge històric. L’art i la pintura seran també protagonistes d’aquest aplec.

L’artista David Valeri acompanyarà als més petits a un taller de pintura durant la festa. I al final de la jornada es farà un concurs de pintura ràpida amb tres categories, petits, juvenils i adults, amb uns premis populars. El premi per a la categoria dels adults serà la imatge del proper cartell de l’aplec 2020. I al migdia es farà la paella popular, que com cada any ofereixen els organitzadors de la festa. I l’Aplec acabarà amb una foto de grup i ball de sardanes.

Nou comentari