MónTerrassa
Vacarisses, a la caça de la vespa asiàtica: les trampes obtenen resultats
  • CA

Vacarisses ha estat duent a terme en els darrers mesos un projecte per eradicar la vespa asiàtica del municipi. Després d’un esforç, humà i material, per part de l’Ajuntament, ADF Vacarisses-Rellinars i ciutadania, s’han començat a obtenir resultats. A principis de l’any 2021, es van confeccionar diverses trampes casolanes per capturar les reines. La seva col·locació va ser tant en cases particulars com a l’espai públic, i va comptar amb el suport dels vilatans que van recollir ampolles buides de plàstic i les van portar a un supermercat col·laborador del projecte i a Protecció Civil.

A més, el voluntariat de l’ADF va rebre formació específica per dur a terme el projecte i va enregistrar un vídeo explicatiu de com confeccionar una trampa casolana, per arribar al màxim de població possible:

Des de la col·locació de les trampes, se n’ha fet un seguiment, tant a l’espai públic com en cases particulars. La seva ubicació es va escollir segons la idoneïtat per a la proliferació de l’espècie, com tenir punts d’aigua propers, així com arbres fruiters, arbustos amb flors i heures.

En total, el voluntariat de l’ADF de Vacarisses-Rellinars va destinar 418 hores de l’any passat a actuacions vinculades a la vespa velutina. I s’ha anotat que han estat a les urbanitzacions de Torreblanca II i Can Serra on més captures s’han pogut fer. La valoració de la tasca feta “és molt positiva” i, des del Grup Vespa Velutina, es vol agrair la col·laboració de la Policia Local, l’equip tècnic de la regidoria de Medi Ambient, l’Oficina de Biodiversitat i Emergència Climàtica (OBEC) i el compromís de l’Ajuntament amb aquest projecte.

Una espècie invasora molt perillosa

La vespa asiàtica o velutina és una espècie invasora, un depredador molt eficaç d’insectes com les abelles de la mel i altres espècies autòctones. És fàcil de reconèixer per ser l’única vespa així de fosca a Europa. Els nius són voluminosos, fets de fibres de les escorces dels arbres, i l’orifici de sortida és petit i lateral. Normalment, es troben situats a més de 10 m sobre el terra, amagats entre les capçades dels arbres i, amb menys freqüència, en llocs més arrecerats com matolls o cavitats al terra. A vegades, també poden localitzar-se en parets buides i edificis oberts. El seu hàbitat natural està a la Xina, al nord de l’Índia i a Indonèsia. Segons veus expertes, ha vingut per quedar-se i no es podrà erradicar. Els problemes derivats d’aquesta invasió són nombrosos i preocupants.

Un niu de vespa asiàtica i un parany col·locat | Aj. Vacarisses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa