Tres formatges fets a Vacarisses, entre els millors del món. Així ho han reconegut els World Cheese Awards 2024, que ha donat a conèixer aquesta setmana el veredicte del jurat. Hi participen més de 4.700 formatges de quaranta països diferents, en un certamen que reuneix formatgers, minoristes, compradors i tastadors per escollir quins són els millors productes de l’any. Enguany, la cerimònia ha tingut lloc a Portugal, i el World Champion Cheese 2024 ha anat a parar al Queijo de Ovelha Amanteigado elaborat per Quinta do Pomar.
Però el prestigiós concurs també ha donat una gran alegria a la formatgeria La Frasera de Vacarisses. I és que aquest establiment, que elabora els seus productes de manera artesanal a partir de la llet de cabra, s’ha endut fins a tres reconeixements. Les instal·lacions i la botiga es troben en un paratge incomparable, entre el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i el Parc Natural de Montserrat, i és en aquest darrer on els animals, de raça murciano-granadina i d’on compren la llet, pasturen, i és gràcies a això que els seus formatges són tan bons.
Tres premis per a Jordi Lorente
Així doncs, en aquesta edició, La Frasera s’ha penjat la medalla de “Super Gold” pel seu “Rodó de Cendra”, és a dir, equival al millor del món a la seva categoria i competint entre els 25 millors de totes les categories per ser el millor del Mon. Aquest formatge és descrit com: “Quallada làctica de curta maduració a partir de llet pasteuritzada de cabra, amb escorça florida i de color blanc al tall. Textura tova i cremosa que penetra profundament al paladar. Olor àcida i de notes làcties, molt fresca. En boca és àcid i aroma fresc, que s’allarga amb un regust lleugerament amarg i agradable. Arrebossat de cendra alimentària que dona un equilibri suau al gust”.

L’establiment també s’ha endut la medalla de plata per al formatge “El cingle” (Elaborat amb llet crua de cabra. D’escorça rentada, humida i taronjada. Olor penetrant i fort, fàcilment de reconèixer. Presenta al tall una textura compacta i tova, cremosa. De gust intens que s’allarga al paladar. Molt gustós), mentre que el tercer guardó ha estat un bronze per a “El castell” (Formatge de cabra de llet pasteuritzada de quallada enzimàtica. D’escorça florida i de color crema al tall. Textura molt cremosa i untuosa. De gust intens i persistent, amb notes de fruits secs).
La Formatgeria La Frasera va iniciar la seva activitat a finals del 2015, de la mà de Jordi Lorente, qui va canviar el sector automobilístic per a l’agricultura i la gastronomia. Després de portar a terme l’habilitació i adequació de l’espai dintre de la Masia La Frasera (Castellet de Dalt) va obrir l’establiment i les instal·lacions, on elaboren el formatge a l’estil tradicional, amb l’aposta per l’energia renovable, disposant de caldera de biomassa i plaques solars.




