MónTerrassa
S’instal·len aparells per detectar pudors a Vacarisses
  • CA

Vacarisses compta des d’aquesta setmana amb aparells per detectar les pudors. Aquesta actuació impulsada des del govern municipal forma part d’un conveni signat amb la Universitat Politècnica de Catalunya ara fa un any. El projecte tindrà una durada de 3 anys (2021 – 2024) amb un pressupost de 65.642,50 euros. L’objectiu és determinar l’origen de les males olors que des de fa anys pateix la població.

En total, entre aquesta setmana i la vinent s’acabaran d’instal·lar els 5 captadors de partícules volàtils en diferents punts del municipi per fer un seguiment i control de les pudors. Són punts “clau” perquè “limiten amb l’abocador de Coll Cardús. Estem parlant d’urbanitzacions com La Carena Llarga, Torreblanca I, Torreblanca II i el nucli urbà.

Els captadors aniran enviant dades cada minut i mig, aproximadament, de manera que permetin avaluar les partícules volàtils que habiten la nostra atmosfera.

Un dels captadors de males olors que s’instal·laran a Vacarisses en els límits de l’abocador de Coll Cardús | Aj. Vacarisses

Control químic i queixes per males olors

El conveni també contempla que un cop aquests captadors estiguin en funcionament es realitzaran preses de mostres puntuals quan es detectin augments de concentració de COVs en els sensors, amb posterior control químic per la determinació qualitativa i quantitativa de compostos orgànics volàtils (COV) en immissió (concentració de cada contaminant en l’aire que respirem).

Des de la UPC afirmen que “aquests compostos no acostumen a estar controlats en l’origen de les emissions i constituiran una excel·lent base de dades per avaluar el potencial impacte de les activitats emissores a l’atmosfera, no només pel que fa a compostos amb component d’olor, sinó també per avaluar si són tòxics, nocius, irritants, carcinògens, etcètera”.

Ara fa un any, al juliol de 2021, l’Ajuntament de Vacarisses informava que en un any s’havien recollit 876 queixes ciutadanes relatives a pudors o olors desagradables que s’havien apoderat de la localitat. Des del govern aquestes queixes es van sectorialitzar per carrers i urbanitzacions i d’aquesta manera, ara s’han pogut col·locar els 5 captadors en aquelles zones on més queixes s’han registrat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa