MónTerrassa
Es recupera el conill de bosc a l’entorn de Puigventós i Pla del Fideuer
  • CA

L’entorn de Puigventós i Pla del Fideur, en el terme municipal de Vacarisses, han estat protagonistes d’un projecte de recuperació del conill de bosc. Aquest és un dels objectius fixats en el document Recuperació d’espais oberts, de la població de conill de bosc i millora de la biodiversitat a l’entorn de Puigventós i Pla del Fideuer dins l’EIN Montserrat i el connector principal Sant Llorenç – Serra de Collcardús – Montserrat, realitzat gràcies a la subvenció de la Generalitat de Catalunya als espais naturals, hàbitats i espècies.

En total, s’ha actuat sobre una superfície de 8,64 hectàrees, respectant la coberta arbrada. S’ha desbrossat la cobertura arbustiva de 5 zones diferents, amb l’objectiu de recuperar espais de pastura que aportin una riquesa florística i faunística diferent, per diversificar els hàbitats i alhora disposar d’un possible tallafoc.

Vedruna, mitjançant la tècnica de pedra seca, construïda a l’entorn de Puigventós i Pla del Fideuer | Aj. Vacarisses

Dues vedrunes i nous abeuradors

El projecte també aposta per recuperar la població de Conill de bosc a la zona. Es vol fomentar la presència d’aquesta espècie clau en els ecosistemes mediterranis i, d’aquesta manera, ajudar a mantenir l’obertura d’espais i servir de base alimentària per a altres espècies protegides que es volen afavorir. Per aquest motiu, s’han construït dues vedrunes, mitjançant la tècnica de pedra seca; s’han instal·lat 6 nous abeuradors de fauna salvatge i s’ha realitzat una repoblació amb 60 individus de conill de bosc.

I és que els espais oberts tenen un paper clau dins del projecte. Són determinants per a la biodiversitat en entorns mediterranis, perquè aporten hàbitats fonamentals per a un gran nombre d’espècies. A més, contribueixen a la prevenció d’incendis perquè trenquen la continuïtat forestal i dificulten la propagació del foc. També resulten imprescindibles per a l’alimentació del bestiar perquè faciliten el desenvolupament herbaci, ajudant així a la viabilitat de les explotacions ramaderes vinculades al projecte, com és el ramat del Mimó. La gestió s’ha centrat en crear illes de vegetació arbrada que serveixin de refugi a les diferents espècies d’animals presents a l’espai, podent saltar d’illa en illa amb seguretat i tenint l’oportunitat d’escapar de depredadors en un moment donat.

El següent pas és iniciar un procés de seguiment en què, entre d’altres, s’utilitzarà la tècnica de fototrampeig. Així, es pretenen valorar quantitativament i qualitativament els resultats per a l’assoliment dels objectius marcats pel projecte.

Conills del bosc que han etat reintroduïts a l’espai | Aj. Vacarisses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa