MónTerrassa
La UPC farà un monitoratge dels episodis de pudors a Vacarisses
  • CA

En la Junta de Govern de l’Ajuntament de Vacarisses celebrada el dilluns 5 de juliol es va aprovar el conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) pel monitoratge continuat dels episodis de pudors que tenen lloc a la localitat a través de la recollida de compostos orgànics volàtils (COV). El monitoratge continuat de metodologia científica utilitzarà la modelització numèrica, la detecció d’episodis amb sensors automàtics i la captació de mostres d’aire amb posterior anàlisi química al laboratori.

La proposta de treball al conveni està fonamentada en la utilització de tècniques de modelització numèrica per determinar l’impacte de les potencials activitats emissores en diferents zones habitades de Vacarisses, el control continu d’episodis d’olor/molèstia a través d’una xarxa de sensors, i el control químic puntual per la determinació qualitativa i quantitativa de compostos orgànics volàtils (COV) en immissió durant aquests episodis. Aquests compostos, no controlats habitualment en els focus emissors del nostre país, constitueixen una excel·lent base de dades per avaluar el potencial impacte de les activitats: una part d’ells corresponen a compostos amb component d’olor, i altres poden ser tòxics, nocius, irritants, carcinògens, etcètera.

La proposta presenta diferents fases de realització per arribar a assolir un coneixement molt ampli dels nivells d’impacte i de concentració d’un ampli espectre de contaminants, que permeti determinar l’origen dels potencials episodis d’olor/molèstia i registrar el registre de les freqüències i evolució del potencial impacte de les fonts emissores sobre les diferents àrees habitades del municipi durant un temps perllongat de diversos anys (2021-2024) i amb un cost total de 65.642,50 euros. Per altra banda, i conforme al compromís expressat per l’alcalde Antoni Masana en un ple municipal, aquesta setmana s’ha notificat les queixes totals dels episodis de pudors des del juny del 2020 fins al juny d’enguany a les empreses explotadores de l’abocador de Coll Cardús i del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental, així com el Consorci de Residus del Vallès, l’Agència Catalana de Residus i al Departament de Qualitat Ambiental de la Generalitat. S’han transmès un total de 876 queixes per tal que s’emprenguin les mesures oportunes per resoldre els episodis de pudors soferts pels vilatans i vilatanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa