MónTerrassa
Els episodis de pudors a Vacarisses, molestos però no perjudicials per la salut
  • CA

L’Ajuntament de Vacarisses ha rebut una primera diagnosi de l’informe sobre la qualitat de l’aire que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) està duent a terme a partir de les mostres recollides en tres punts del municipi, els mesos d’octubre i novembre. Aquestes analitzen la càrrega de sulfur d’hidrogen (H2S) i formaldehid (CH2O) a l’atmosfera en episodis de pudors. En el primer compost (H2S), les mostres recollides a Els Caus, Torreblanca II i La Carena Llarga van tenir uns valors d’1,37, 0,85 i 0,73 micra grams/m3, respectivament. El referent és la normativa espanyola, que marca els 40 micra grams/m3 com a xifra a partir de la qual es pot causar una perjudici en la salut.

En el segon compost analitzat (CH2O), els resultats de les mostres, recollides als mateixos punts i amb el mateix ordre, van ser de 2,69, 2,54 i 2,71 micra grams/m3. Com que la normativa espanyola no regula aquest compost, el referent és l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que marca com a perjudicials els valors iguals o superiors a 10 micra grams/m3. Per tant, ambdós compostos estan molt per sota dels valors que poden afectar la salut, tot i les pudors molestes que hi ha hagut enguany en diversos episodis. Tanmateix, el treball de camp continuarà unes setmanes més per recollir més mostres que analitzin els compostos orgànics en atmosfera.

Aquesta primera diagnosi forma part del primer conveni signat amb l’UPC el 2018. A inicis de 2021, l’Ajuntament de Vacarisses signarà un segon conveni per portar a terme un estudi continuat durant quatre anys, corresponents al procés de clausura definitiva de l’abocador de Coll Cardús, per disposar periòdicament de dades sobre la qualitat de l’aire al municipi. L’assignació econòmica per a aquest segon conveni està inclosa als pressupostos de 2021, aprovats al ple ordinari de novembre i que entraran en vigor el proper 1 de gener.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa