MónTerrassa
En marxa l’illa de vianants de Vacarisses
  • CA

Els veïns i veïnes de Vacarisses van poder assistir la setmana passada a la presentació de l’illa de vianants del nucli urbà. L’acte, que va tenir lloc al Casal de Cultura, va comptar amb l’assistència de l’alcalde del municipi, Antoni Masana, diversos regidors i regidores de l’Ajuntament i tècnics de la Diputació de Barcelona, institució encarregada de realitzar l’estudi.

Fa uns mesos, es va fer un treball de camp per la zona afectada, amb l’objectiu de conèixer les necessitats i les propostes de la ciutadania que hi viu i dels comerços i les entitats. Amb tot plegat, s’ha elaborat un projecte que començarà a ser realitat a partir del divendres 10 de febrer. Així es va anunciar a les persones que van assistir a la presentació de dilluns. L’encarregat de donar la benvinguda va ser l’alcalde de Vacarisses, que va voler destacar que la iniciativa pretén “millorar la convivència i fomentar el comerç local”.

Tot seguit, va ser el torn dels tècnics, que van posar molt èmfasi en deixar clar que la proposta no és definitiva, sinó que es deixaran tres mesos per provar les millores aplicades. Per aquest motiu, no es durà a terme cap obra ni inversió important, sinó que s’ha buscat una manera fàcil i reversible d’ocupar l’espai públic. Els objectius de tot plegat són millorar la seguretat i el confort de la ciutadania, anant més enllà de les meres senyals de trànsit actuals; afavorir l’estada als carrers, per jugar, xerrar o prendre la fresca, i millorar l’aparcament de vehicles.

Segons això, i prenent com a exemple actuacions similars en ciutats com Cardedeu, Barcelona o Nova York, els experts en mobilitat proposen un seguit de canvis al nucli urbà vacarissenc. D’una banda, es definiran zones de vianants. Els vehicles hi podran circular, però a una velocitat molt reduïda, ja que la prioritat serà per a les persones que vagin a peu. Per fer més visibles aquests espais, s’hi ubicaran diferents elements, com terrasses de bar, jardineres, cubs de pedra, bancs i pintura de colors al terra.

Nous mapes de circulació i aparcament

Els canvis d’aparcament i del sentit de la circulació d’alguns carrers va ser el punt que va generar més dubtes i polèmica entre el públic assistent a la presentació, tal com es va manifestar al torn obert de preguntes. El projecte de la Diputació consisteix en suprimir algunes places fixes d’aparcament, a canvi d’augmentar les de la zona blava gratuïta, que contribueixen a la rotació de vehicles, ja que, durant el dia, sols permeten estacionar-hi durant un període determinat de temps. Aquest sistema, però, ja està establert al municipi. L’única diferència és que, a partir del febrer, es treballarà per garantir el compliment de la normativa. Tanmateix, els primers dies, no es posaran multes, sinó que s’avisarà dels canvis perquè la població s’hi acostumi paulatinament.

Per avaluar les propostes al llarg dels tres mesos de prova, es constituirà una comissió de seguiment, formada per representants del veïnat, dels comerços i dels diferents col·lectius socials (infants, joves i gent gran). D’aquesta manera, la ciutadania podrà fer arribar el seu parer a la comissió, a mesura que vagi utilitzant el nou espai de vianants. Per la seva banda, l’equip de tècnics continuarà el treball de camp inicial per comprovar in situ la rebuda del projecte i, si s’escau, fer les variacions que calgui, fins i tot, abans que finalitzi el període de prova.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa