MónTerrassa
Ullastrell s’omple d’activitats gastronòmiques amb la Fira de l’Oli
  • CA

Ullastrell es prepara per omplir-se d’activitats gastronòmiques amb la Fira de l’Oli i l’Oliva. Enguany s’arriba a la onzena edició i es preveu que els carrers del municipi vallesà puguin tornar a gaudir de valent després de dos anys de restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19. El pròxim diumenge dia 29 de gener serà el plat fort, però les accions ja començaran uns dies abans, el dijous dia 26. Per una banda, hi haurà una jornada tècnica coorganitzada amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural sobre un tast d’oli becarut en comparació amb la resta de varietats locals. I per altra banda un taller de confecció d’espelmes amb oli reciclat.

La Fira continuarà l’endemà, divendres dia 27. A les vuit del vespre, inauguració oficial i benvinguda amb la presència de Jaume Puig, alcalde d’Ullastrell, i Miquel Solà, president del parc Rural de Montserrat i alcalde de Collbató. Posteriorment, se celebrarà la setena edició del Concurs Popular de tast d’Oli d’Ullastrell, al Celler d’Ullastrell, edifici històric de passat vinícola i que ara és propietat de l’Ajuntament. El Premi l Millor oli local 2023 es farà públic el diumenge 29 a les 13.30 h a la Pl. Joan Montmany.

Un diumenge de tastos, compres i diversió

Diumenge, el carrer Serra i la plaça Joan Montmany seran l’escenari ideal per a la Fira. Hi haurà una trentena de parades de productes relacionats amb l’oli d’oliva, entre ells una gran quantitat de productors del mateix poble. De 10 h a 15 h, els visitants podran gaudir tant de parades especialitzades en l’oli d’oliva i d’una sèrie de productes de la terra com vins, verdures, hortalisses i embotits, entre d’altres, com d’activitats variades per a tots els públics que es detallen a continuació. A més, com a novetat, la fira incorpora una Scape Box relacionada amb l’oli d’oliva així com una exposició sobre el Parc Rural de Montserrat.

Per gaudir de la Fira amb l’estómac ple, els visitants podran menjar escudella de la mà de l’entitat local els Geganters d’Ullastrell i també s’oferiran calçots i servei de bar, gràcies a la iniciativa dels Festucs i els Diables d’Ullastrell. A partir de les 11 h durà a terme l’emblemàtic Concurs de Llançament de Pinyols d’Oliva en el qual es premiarà per categoria femenina, masculina i infantils. A les 12 h els més petits podran gaudir d’una actuació portada a terme pel compositor i animador infantil Jaume Barri, i a les 14.00h actuació de Two Much Covers per acompanyar vermuts i dinars.

Programa d’actes detallat

La becaruda, un varietat orgullosa d’Ullastrell

Des de l’Ajuntament d’Ullastrell recorden que aquest esdeveniment serveix d’aparador de l’oli d’Ullastrell i dels seus productors i és motiu de trobada tant d’entitats com de persones que aprecien el valor dels productes de proximitat. “A Ullastrell tenim una varietat autòctona anomenada becaruda que prové d’oliveres centenàries i s’erigeix en un oli molt apreciat pels grans gurmets gràcies al seu gust característic, intens amb una suau amargor. Els productors locals des de l’any 2011 l’han valorat potencialment i la fira és una bona ocasió per donar-la a conèixer al públic visitant”, subratllen.

El govern municipal es mostra molt satisfet que malgrat que els arbres d’aquesta varietat són escassos i que semblava que havia caigut gairebé en l’oblit, l’empenta i iniciativa de productors i xefs de la zona han aconseguit recuperar part del patrimoni agrícola, en un procés d’elaboració curós que s’ha plasmat en un producte estrella. D’aquí també n’ha nascut un orgull de pertinença dels ullastrellencs i la dita “el becarut és collonut”, frase insigne de les samarretes que l’entitat de l’Associació de Productors d’Oli d’Ullastrell va impulsar com una acció més per difondre aquesta preuada varietat d’Oliva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa