MónTerrassa
Com menystenir la intel·ligència dels veïns d’Ullastrell
  • CA

Avui s’ha obert el període de votació dels pressupostos participatius Ullastrell 2022. Amb un pressupost de 30.000 € el govern municipal d’ERC convida als veïns i veïnes d’Ullastrell a escollir entre 20 propostes del 28 de març, fins al 10 d’abril. Això és una bona notícia, val a dir que un servidor és un ferm defensor dels pressupostos participatius, és més, he plantejat en diverses ocasions aquest tipus de procés al govern municipal d’ERC, però sempre hi han votat en contra. És una bona notícia, però voldria compartir amb vosaltres algunes reflexions i preguntes sobre el procés que ens planteja ERC a poc més d’un any de les municipals.

Els pressupostos participatius haurien de ser una eina on els veïns i veïnes d’Ullastrell tinguéssim el dret d’intervenir, de manera individual o col·lectiva, en la definició i l’aplicació de les polítiques públiques de l’Ajuntament a través de processos de consulta, deliberació, decisió, implementació i avaluació. Un model de democràcia participativa directa a través dels quals els veïns i veïnes tinguem espais de decisió.

Dit això, has sigut consultat prèviament sobre les 20 propostes?, has sigut consultat sobre l’import a destinar o has tingut l’oportunitat de participar d’un treball previ per decidir què necessita Ullastrell i on hem d’invertir els recursos del municipi? Podria fer més preguntes, però tots ens imaginem la resposta: no!

Per altra banda, ERC planteja als veïns i veïnes que decideixin quines actuacions ha de fer el govern, quan això s’hauria de fer d’ofici!, no se suposa que un ajuntament està obligat a donar uns serveis mínims? El que hauria de ser normal i habitual, invertir en el dia a dia del poble, l’hem d’elevar a categoria i convertir-ho en un procés participatiu on els veïns hem de decidir si posem mobiliari urbà, paperes, il·luminació, etcètera?

Els processos participatius haurien de contemplar projectes de gran importància, que serveixin per transformar o millorar el poble en el seu conjunt, hauria de ser un procés a màxims i de futur, i no per col·locar mobiliari urbà. Si el govern no és capaç de decidir el que és obvi o necessari per Ullastrell, tenim un problema. Això ens mostra que el govern impulsor d’aquest procés no té ni idea del que necessita Ullastrell. Només imposa i et deixa les engrunes. Aquesta proposta és una iniciativa del govern municipal d’ERC; que ho planteja com a una concessió institucional (us deixo que participeu), i no pas per defensar el teu dret com a veí o veïna a participar directament. Jo ordeno i mando, però per quedar bé et deixo decidir les molles d’un import de 30.000 € respecte als 2,5 milions d’euros de pressupost municipal anual.

El procés de participació que ens proposa ERC està concebut com un espai de participació molt limitat, on els veïns i veïnes només podrem opinar i formular propostes que tindran un impacte en una part relativament petita o directament molt petita del pressupost d’inversions. El govern d’ERC ens té capficats decidint les engrunes, però els temes més importants de poble es tracten fora de l’espai dels pressupostos participatius, i fins i tot en àmbits molt opacs (despatx a porta tancada); les majories absolutes ja les tenen aquestes coses.

Mentre el dia a dia de la política municipal d’Ullastrell succeeix al marge dels pressupostos participatius, el govern d’ERC et ven la moto amb processos participatius de segona per fer-te creure que tu decideixes. Ullastrell és un poble de primera que necessita quelcom més que decidir entre quatre papereres o mobiliari urbà. Tu decideixes!

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veïna d'Ullastrell a març 29, 2022 | 19:12
    Veïna d'Ullastrell març 29, 2022 | 19:12
    Tot el discurs està molt bé però potser arriba tard. Quan vostes governaven no van voler preguntar per la instal·lació d'una planta de terres contaminades a Ullastrell. Els ciutadans els varen haver de fer fora del govern per tal que no es dugués a terme. Tampoc varen voler preguntar res sobre els terrenys de la seva família qué, amb l'excusa de fer l'escola, van requalificar per a fer centenars d'habitatges on amb prou feones hi caben una cinquantena. Sr Miquel, abans de pontificar s'ha de predicar amb l'exemple!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa