
!--akiadsense-->
41°34’30.7″N 1°55’14.4″E
Un d’aquells elements del nostre patrimoni immoble de Vacarisses. Un trist testimoni, forjat de la seva mateixa història, encara latent al seu nom. La Mina del Morts és un enclau, on 5 treballadors, fent el cobriment de la volta de l’obra, van deixar-hi la vida. Un greu accident, en els seus darrers moments constructius, quan la volta encara no estava apuntalada. Era l’any 1859.
Dins del terme de Vacarisses, en el tram acotat entre el Viaducte del Boixadell (Terme de Viladecavalls) i el Túnel de la Mina Llarga de Torrella (Vacarisses), hi ha tres túnels petits, que la companyia del moment, concretament Zaragoza-Barcelona (ZB) va construir: el de la Mina dels Morts (també conegut com del Boixadell per part de Renfe), el Mimó i la Torre.

!--akiadsense-->
Aquesta trilogia de l’enginyeria ha quedat, discreta i poc atesa per l’admiració popular. Possiblement per culpa del fabulós viaducte que els precedeix, però, de segur també, per la sensació d’inestabilitat sensorial i emocional que, des de temps remots, el sotamón transmet a totes les civilitzacions.
L’extensió ferroviària dels s. XIX i XX, va generalitzar aquestes construccions, de penetració dins la roca verge. Un compendi d’errades i encerts, d’arriscades decisions, de túnels abandonats en nous traçats, etc., però amb un afer constant, la d’un viatger que vol veure la llum al final del túnel.
L’auxili va ser un afer difícil. Uns camins de tartana, hores que passaven fins que les ajudes podien arribar i fer el trasllat a Terrassa, tot un conjunt de realitats que van esdevenir en un accident mortal, per aquestes persones. Les víctimes van ser enterrades al cementiri de Vacarisses.
Càrol Paez
Autora del blog Edat mitjana s.V al XV i més

!--akiadsense-->