MónTerrassa
Marxa sobre dues rodes en homenatge als dos ciclistes morts a Castellbisbal

Rubí ha acollit aquest dissabte 3 de setembre una marxa sobre dues rodes en homenatge als dos ciclistes morts a Castellbisbal. Milers de persones vingudes d’arreu del país -prop de 4 mil segons els organitzadors- han volgut participar en un acte reivindicatiu per exigir “més seguretat” a les carreteres per als amants d’aquest esport.

L’acte ha estat organitzat pel Club Ciclista Rubí, del qual les dues víctimes n’eren membres. El tràgic incident va tenir lloc el passat 21 d’agost quan un vehicle va atropellar diversos ciclistes que circulaven per la c-243c a Castellbisbal. Es trobaven fent la ruta entre Gelida i Terrassa quan un conductor amb el permís de conduir retirat els va envestir. Miguel Moya i José Maria de la Torre van resultar mortalment ferits, mentre que tres més van haver de ser hospitalitzats.

Quantes morts més fan falta?

El president de la Federació de Ciclisme de Catalunya, Joaquim Vilaplana, ha aprofitat la protesta per reclamar canvis legislatius “contundents” per protegir la vida dels ciclistes: “Quantes morts més fan falta perquè hi hagi una reacció?”. El col·lectiu lamenta que la via punitiva sigui l’única opció quan “ja s’ha fet tard” en l’educació.

Un dels companys de les víctimes, Raimon Salvat, opina que malgrat la convivència a la carretera ha de ser “possible”, la societat ha fet tard en el camí de l’educació en valors cívics i convivència. “Només queda el camí punitiu”, es lamenta. Salvat exigeix un eduriment de penes contra els conductors homicides que “menyspreen la vida”.

L’entitat reclama l’aplicació de “criteris ciclistes” per circular amb seguretat per vies i espais públics, reforçar l’educació vial, més controls perquè els “conductors homicides” no puguin seguir circulant, lleis més justes i proporcionals i el suport de jutges i fiscals per actuar amb contundència davant casos com el de Castellbisbal.

El Club Ciclista Rubí ha organitzat un acte en record als dos ciclistes morts a Castellbisbal | ACN

Cal endurir les penes

“Cal endurir les penes perquè hi hagi un efecte dissuasiu”, afegeix l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, al “clam de justícia” de la comunitat ciclista. Martínez espera que els col·lectiu no s’hagi de tornar a trobar al voltant d’una desgràcia i clama més “humanitat i sentit comú” perquè ningú posi en risc la vida dels altres.

El Club Ciclista Rubí també ha defensat la bicicleta com a quelcom més que un esport i en reivindica el seu ús com a mitjà de transport sostenible i respectuós amb el medi ambient. “Ponteciar el seu ús és un repte per a la societat”, assegura el membre del club Raimon Salvat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 04, 2022 | 05:46
    ciutadà setembre 04, 2022 | 05:46
    Doncs, per exigir als conductors que compleixin les lleis i normatives, els ciclistes heu de començar per complir-les vosaltres. N'hi ha un bon grapat que son, no ja incívics, sinó suïcides. Perquè us penseu què molts ciclistes d'estats veíns venen aquí?. Perqué a casa seva han de complir les normes de circulació o sinó sanció que els cau. Però aquí és xauxa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa