MónTerrassa
Salta l’alarma d’incendis a la Filmoteca, on es guarden pel·lícules antigues
  • CA

La Filmoteca de Catalunya que gestiona el Departament de Cultura de la Generalitat a Terrassa ha patit avui un ensurt important, amb una petita inundació. Els fets han passat cap a dos quarts de sis del matí, moment en el que els Bombers de la Generalitat han rebut l’avís. Segons aquests indiquen a Món Terrassa, s’ha disparat l’alarma d’incendis i s’han posat en marxa els mecanismes d’extinció automàtica. Els bombers hi han anat amb tres dotacions, i han vist que s’havia trencat una canonada. Els efectius del cos han tancat la clau de pas i han ventilat tot l’espai. L’extinció automàtica és fa amb un gas especial i els bombers han hagut de revisar-ho abans d’entrar, i ho han fet amb una vestimenta especial com a mesura de precaució.

El Centre de Conservació i Restauració, inaugurat el 2013 al Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa, garanteix un entorn de temperatura, humitat i renovació d’aire que alenteixi qualsevol tipus de deteriorament químic, propi de les pel·lícules en suport fotoquímic. Així mateix, i per a totes les pel·lícules digital natives, és a dir, les que han estat creades digitalment, s’ha implementat un sistema de llarga conservació digital, basats en els estàndards OAIS. Aquests sistemes de conservació s’han dissenyat i desenvolupat d’acord amb les directrius de la Comissió Tècnica de la FIAF, la Federació Internacional d’Arxius Fílmics, amb la col·laboració del CSUC. Totes aquestes infraestructures i sistemes estan dissenyats per perllongar cada document fílmic, i s’anomena conservació passiva.

En blau, la filmoteca

El que anomenem Activa, consisteix en el tractament físic i químic de la pel·lícula, especialment la consolidació i neteja, necessàries per a la seva llarga conservació als dipòsits, ja sigui per a realitzar treballs de restauració, preservació, escanejat, telecinat o projecció. O en el cas de les digitals, les inspeccions i controls, checksum, per garantir la seva codificació i ingesta en el sistema per a llarga conservació.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa