MónTerrassa
Salven la vida a una egarenca que s’havia ennuegat mentre sopava
  • CA

La Policia Municipal de Terrassa va salvar la vida d’una veïna de Terrassa després que s’ennuegués. Els fets van passar aquest diumenge, dia 22 de maig, pocs minuts abans de les nou del vespre. El telèfon d’emergències 112 va rebre un avís d’urgència d’una dona que explicava que estaven sopant a casa i, de cop, la seva mare no podia respirar. Policia i SEM van ser activats.

Una dotació policial va desplaçar-se ràpidament fins al lloc, en un habitatge ubicat a l’avinguda de Josep Tarradellas, amb el carrer d’Antoni Maura. Van ser els primers en arribar. Un cop dins de l’immoble van trobar-se amb la dona, inconscient i sense respirar. Immediatament, van iniciar la maniobra de Heimlich, i posteriorment, amb les tècniques de reanimació.

La intervenció va funcionar i la dona va recuperar la consciència. Poc després van arribar els serveis mèdics, que la van poder estabilitzar. Un cop assegurada, es va procedir a traslladar-la amb ambulància a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa.

Com actuar en cas d’ennuegament?

Des del Departament de Salut de la Generalitat, donen alguns consells sobre com s’ha d’actuar en els casos d’asfixia -més habituals en menors de 3 anys i persones grans-. Recordem que la presència d’un cos estrany a les vies respiratòries pot impedir el pas de l’aire, i arribar a causar la mort d’una persona.

  • Si la persona afectada respira, animeu-la a tossir i a no fer res més.
  • Si mostra senyals de fatiga o deixa de tossir o respirar, doneu-li cinc cops ben forts a l’esquena amb el palmell de la mà ben obert, entre les dues espatlles.
  • Si els cops a l’esquena fallen, intenteu realitzar la maniobra de Heimlich, que consisteix a fer compressions abdominals, amb la persona accidentada dreta, de manera que el moviment solucioni l’obstrucció de les vies respiratòries i que causi l’expulsió d’allò que les obstaculitza. Rodegeu-li la cintura per darrere amb els braços i feu força amb els punys cap a dins i cap amunt, a l’alçada de l’estómac.
  • En lactants menors d’un any no es pot realitzar la maniobra de Heimlich perquè es podrien lesionar òrgans interns. En aquest cas, col·loqueu el nadó boca terrosa amb el cap més baix que la resta del cos i recolzat al vostre braç. Doneu-li els cinc cops secs i enèrgics a l’esquena (entre les escàpules), i a continuació gireu-lo. En posició cap amunt, feu-li cinc compressions sobre l’estern —en el punt mitjà entre els dos pectorals (mugrons)— amb els dits índex i cor, fins que escupi el cos estrany. Si no respira, practiqueu-li les compressions toràciques.
  • Si la persona perd el coneixement i deixa de respirar amb normalitat, inicieu les compressions toràciques com si féssiu maniobres de reanimació cardiopulmonar. No deixeu de fer-ho fins que arribin els sistemes d’emergències.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa