MónTerrassa
100 incendis forestals i 300 hectàrees afectades en el primer mes del Pla d’informació i vigilància de la Diputació
  • CA
Des del 18 de juny, data d’inici del Pla de prevenció i informació d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona (PVI), fins aquest avui, al conjunt de comarques de la demarcació de Barcelona s’han produït 103 incendis forestals, amb 288,59 ha afectades. Aquestes xifres contrasten amb el mateix període de l’any 2020 en que el nombre d’incendis forestals va ser de 43 amb un total de 3,80 ha cremades.

El 93% de la superfície afectada correspon a zones forestals arbrades, el 3,74% a zones agrícoles i el 2,43% a zones de matoll. Per comarques, aquest any la més afectada per nombre d’incendis i superfície cremada és el Baix Llobregat, amb 17 incendis i 248,69 hectàrees afectades, el Maresme, amb 11 incendis i 8,64 hectàrees, i el Vallès Oriental, amb 22 incendis que van afectar a 2,90 hectàrees, el 65% de les quals corresponen a zones forestals no arbrades. A la resta de comarques, el nombre d’incendis ha estat menor. Així a l’Anoia s’han produït 4 incendis que afectaren a 4,28 hectàrees, el 74% de les quals corresponen a zones agrícoles; el Garraf, també amb quatre incendis però amb només 0,09 hectàrees afectades, el 99% de les quals corresponen a superfície agrícola; Osona, amb dos incendis i 0,55 ha, de les quals 0,50 ha eren de terreny agrícola; el Berguedà, també amb dos incendis i una hectàrea afectada, i l’Alt Penedès i el Bages, amb un incendi en cada comarca que afectaren respectivament 0,50 ha i 0,15 ha que es corresponen a zones de matoll.Per dates, els dies amb més incendis forestals han estat el 6 de juliol a Rubí, amb 420 hectàrees de zona agrícola cremades, el 13 de juliol a Castellví de Rosanes que va afectar a 225 hectàrees de zona de bosc, i l’1 de juliol a Sant Esteve Sesrovires, amb 21 hectàrees, el 61% de les quals corresponen a zona agrícola i el 38 % a zona forestal arbrada. Altres incendis importants han estat el 10 de juliol a Terrassa, amb 8 hectàrees, el 87% de les quals de zones de matoll, i el 24 de juny a Argentona, amb un foc que va afectar 7,72 hectàrees de bosc.

Informació directa a 26.500 ciutadans
Pel que fa a les àrees d’informació i vigilància cobertes per personal del PVI, des de l’inici de la campanya en el conjunt del territori cobert, s’ha informat directament a 26.442 persones que es trobaven en zones forestals, especialment en zones de camins i pistes dins de zones de bosc, així com en urbanitzacions i masies, a més de zones d’esplai.Pel que fa a detecció d’infraccions, s’han detectat 287 abocaments de deixalles en zones de bosc, la majoria dels quals abocaments no inflamables, així com 89 incidències en infraestructures, 25 de les quals corresponen a deficiències en línies elèctriques. També s’ha intervingut en 16 acampades no autoritzades i s’ha prestat ajut directe a nou ciutadans.L’equip d’informadors i vigilants també han intervingut en 35 accions de dissuasió per ús d’eines que generen guspires, 29 en altres accions perilloses, 21 de barbacoes que no compleixen la normativa, 13 de barbacoes o cremes en zones forestals i i 7 en cremes en urbanitzacions.

Pla operatiu fins a l’1 de setembre
El dispositiu del PVI que organitza la Diputació de Barcelona en col·laboració amb 273 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF del territori, estarà operatiu fins a l’1 de setembre, i afecta a 498.709 hectàrees forestals vulnerables de 273 municipis.El dispositiu del PVI per dissuadir i prevenir els incendis forestals, està format per un equip format 262 persones, repartides amb 93 unitats d’informació i vigilància, 18 punts de vigilància fixa i un punt de vigilància mòbil, així com en zones de coordinació i punts de control de les operacions. En conjunt, les zones de vigilància afecten a 498.709 hectàrees, el que significa el 98,4 % de la superfície forestal vulnerable de la demarcació de Barcelona.La campanya PVI 2021 es desenvoluparà al llarg de 76 dies, entre les 12:30 i les 19:30 hores, que és l’horari de màxim risc d’incendi forestal, i de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana. En total s’han contractat 262 persones per aquesta campanya d’estiu.

Evitar i limitar els efectes dels incendis
El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) forma part del programa de suport als municipis en la seva prevenció i té com a finalitat principal evitar-los i limitar-ne els seus efectes.La coordinació, el disseny i la gestió del PVI és a càrrec de la Secció de Prevenció d’Incendis Forestals de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, que està especialitzada en l’anàlisi i el disseny d’estratègies i sistemes per a la prevenció dels incendis forestals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa