MónTerrassa
Patrimoni i natura seguint el Camí de Sant Jaume a les Terres de Lleida
  • CA

El tram català del Camí de Sant Jaume neix al Cap de Creus i finalitza a Alcarràs. És aquí, a les Terres de Lleida on farem parada per descobrir un territori que ens transporta directament al passat, ple d’esglésies romàniques i catedrals gòtiques, però també que respira present, amb els seus camps d’arbres fruiters i oliveres. 

Et proposem fer una ruta combinada de dos dies, en una estada que inclourà una excursió pel tram d’Alcarràs a Cervera resseguint el Camí de Sant Jaume, una visita al Castell de Gardeny, i un esmorzar amb tast de vins ecològics al celler Clos Pons.

Allotjar-se en una masia del segle XVII

La millor època per descobrir el llegat patrimonial i religiós de les Terres de Lleida és durant la primavera i a l’inici de l’estiu, perquè és quan els arbres fruiters es troben en la seva màxima esplendor i perquè també és el millor moment per observar ocells, per exemple, a l’Observatori Els Sentits, de Vallbona de les Monges.

El lloc escollit per descansar i començar a impregnar-nos d’història és a una masia rehabilitada del segle XVII. La Torre del Codina és una casa de turisme rural però alhora té la particularitat de ser una finca de cultiu ecològic i que s’abasteix de la seva pròpia energia. Ubicada al municipi de Talladell, a tres quilòmetres de Tàrrega, destaca per trobar-se immersa en un entorn natural privilegiat. Ens ofereix múltiples opcions de senderisme i cicloturisme per descobrir llocs com el Parc de Sant Eloi, amb la seva ermita romànica del segle XIII, o el poblat ibèrics dels Estinclells, a cinc quilòmetres de Verdú. 

Espectacles de carrer a la Fira de Tàrrega | Agència Catalana de Turisme

Dia 1: Caminada entre ametllers i ciutats amb caràcter

Toca calçar-se les botes. Comença la jornada a deu quilòmetres de la frontera amb Aragó, a Alcarràs. És l’última població del tram català del Camí de Sant Jaume i és des d’aquí on iniciarem la caminada. Per no perdre’ns, comptarem amb la guia de Traveltec, que ens portarà d’excursió pels punts més importants del pelegrinatge cristià. 

La ruta ens conduirà cap a Lleida, i ho farem travessant camins planers entre camps d’arbres fruiters i cereals. Un plaer per la vista i l’olfacte. Un cop arribem a la capital, no podem passar per alt una visita al Castell de Lleida, com és coneix la Seu Vella. Des del campanar octogonal d’aquesta impressionant catedral gòtica es pot gaudir del millor skyline de la ciutat. 

Però l’itinerari no acaba aquí. Seguint el riu Segre, anem cap a l’est, en direcció Anglesola i fins a Vilagrassa, on podem visitar l’església de Santa Maria i sorprendre’s amb el seu portal romànic. Abans però no dubtis a aturar-te a poblacions rurals com Castellnou de Seana, el Palau d’Anglesola o Bell-lloc d’Urgell, on es pot passejar entre olivars i ametllers, o fins i tot, assaborir un dels plats més típics de la zona, els cargols a la llauna.

De Vilagrassa posem rumb cap a l’est per anar a parar a Tàrrega. La capital del teatre al carrer gaudeix d’una gran vida cultural, sempre plena d’espectacles i esdeveniments. És un bon moment per recórrer el seu barri antic i creuar les portes del temple barroc de Santa Maria de l’Alba, del segle XVII-XVIII.

I si encara tenim forces, només cal que fem uns pocs quilòmetres per anar a Cervera. Carrerons medievals, plens d’encant i alguna bruixa, ens donaran la benvinguda a un nucli emmurallat, durant el regnat de Pere III el Cerimoniós, i que data del segle XIV. 

De tornada cap a La Torre del Codina, si els dies encara són prou llargs, podreu gaudir d’una magnífica posta de sol en plena naturalesa.

Conjunt monumental de Gardeny a Lleida, construït al segle XII | Agència Catalana de Turisme

Dia 2: Dels Templers de Gardeny als vins ecològics de Clos Pons

Iniciem el segon dia amb un esmorzar d’aquells que fan història. Anem al celler Clos Pons, situat al municipi de l’Albagés. Aquí ens espera una visita guiada que ens portarà a gaudir de les aromes les vinyes ecològiques, caminar entre oliveres fins arribar al molí on elaboren el seu propi oli d’oliva verge extra i, finalment, gaudir amb un esmorzar maridat amb el seu vi insígnia, l’Alges, un negre de criança ecològic. I per fer-ho encara millor, també tindrem la possibilitat de degustar quatre dels seus vins més apreciats d’aquest celler de la DO Costers de Segre.

La ruta finalitza a la Poderosa Comanda de Gardeny a Lleida. El 1149 la capital es trobava sota domini sarraí fins que l’Ordre dels Templers va respondre al crit d’auxili i va ajudar a conquerir la ciutat lleidatana. Com a mostra d’agraïment, el conjunt monumental va passar a les mans d’una de les comunitats religioses més apassionants i controvertides de la nostra història.

Construït al segle XII, la Poderosa està constituïda pel Castell de Gardeny, la torre habitació, la torre de l’homenatge i l’església romànica de Santa Maria de Gardeny. Podem fer una visita guiada (també és possible en horari nocturn) pel recinte i gaudir d’una projecció audiovisual que ens explicarà l’origen d’aquesta comunitat, a més de conèixer-ne les regles i particularitats que hi imperaven. 

La visita al Celler Clos Pons comença amb un bon esmorzar | Agència Catalana de Turisme

*Aquesta ruta forma part dels itineraris organitzats per l’Agència Catalana de Turisme, que pots trobar més detallats a la seva pàgina web. A més d’aquesta hi podràs trobar una quarantena d’escapades on la diversitat és la clau, i on es pot recórrer des dels Pirineus de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre. A més, l’oferta d’allotjaments també és molt variada i adaptada a totes les butxaques: tant pots dormir en hotels de 5 estrelles com en càmpings, passant per hotels gastronòmics. I fins i tot, s’ofereix opcions més recents com el glamping, una modalitat d’acampada que combina luxe, turisme i aventura.

Els enllaços per no perdre’t detall de la ruta:

Traveltec

Seu Vella

Clos Pons

Poderosa Comanda de Gardeny

Amb la col·laboració de:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa