MónTerrassa
Desconnectar al cor dels Pirineus: senders històrics i cultura natural
  • CA

El cor dels Pirineus de Catalunya ens ofereix un temps de desconnexió fantàstic i una gran oportunitat per descobrir senders històrics i cultura natural. I més ara, perquè la tardor és una de les millors èpoques per gaudir dels paisatges d’interior gràcies a unes temperatures agradables i visualment molt atractius pel ventall de colors.

Et proposem fer una ruta combinada de dos dies, en una estada que inclourà una visita a Rupit i al Monestir de Sant Pere de Casserres, una excursió pel tram del Sender de Gran Recorregut GR11, i un dinar a l’Hotel Gastronòmic Els Caçadors, a Ribes de Freser. I aprofita la sortida per fer una ruta per la Via Verda del Carrilet que connecta Olot amb Girona.

Vista panoràmica de Rupit | Agència Catalana de Turisme

Dia 1: De Barcelona a Rupit, amb una ruta autoguiada

El punt d’origen serà Barcelona i, en poc menys de dues hores, haurem arribat als Pirineus. Offroad Safari és la iniciativa de la companyia Kokopeli Experience amb la qual se’ns proposa una ruta autoguiada que finalitzarà a Rupit, amb un esmorzar típic català en un restaurant del poble medieval.

Però abans, l’itinerari ens farà passar per enclavaments igual de ressenyables, com són l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, on es troba el pantà de Sau, i la Serra del Collsacabra, un entorn natural protegit que es caracteritza per les seves escarpades cingleres i boscos frondosos.

Ara sí, aturem-nos a Rupit per passejar pels seus carrerons empedrats, meravellar-nos amb edificis que tenen més de 500 anys de vida i fer una visita a l’església romànica de Sant Joan de Fàbregues. A més del seu ric patrimoni històric, integrat pel monestir romànic de Sant Pere de Casserres, del segle XII, també és un lloc ideal per realitzar tot tipus de rutes de senderisme i BTT. I si teniu una mica de temps, acosteu-vos al salt de Sallent, la considerada la cascada més alta de Catalunya.

Un cop finalitzada la visita, ja a la tarda, tocarà agafar el cotxe i marxar cap a la Vall de Bianya. Allà ens espera el lloc escollit per passar-hi la nit. L’Hotel Mas La Ferreria, ofereix un ambient rústic i on podrem gaudir de totes les comoditats. Es troba immers en un entorn natural on hi podem trobar fins a 15 petites esglésies romàniques. Podem aprofitar per estirar les cames i fer un trosset de la Via Verda Ruta del Carrilet Olot-Girona, ideal per pedalar en família.

Via Verda Ruta del Carrilet Olot-Girona | Agència Catalana de Turisme

Dia 2: De ruta senderista fins al Refugi Ulldeter

L’endemà, ja descansats i amb energies renovades posem rumb cap a Setcases, punt d’origen del segon dia de ruta. Aquí ens espera el GR11, un Sender de Gran Recorregut, el qual s’inicia el mar Cantàbric, travessa els Pirineus i finalitza al Cap de creus, al Mediterrani. L’activitat està organitzada per l’Ajuntament de Setcases i consisteix en un itinerari de 8 quilòmetres, que es calcula poder fer en menys de tres hores, i amb una dificultat mitjana-baixa.

Els tres primers quilòmetres de la ruta pel GR11 es realitzen per carretera. Però no patiu, ben aviat deixarem l’asfalt i ens trobarem al Pla de la Molina, amb els seus camps de pastures on hi descansen vaques i cavalls. Resseguirem l’antic camí, que transcorre de manera paral·lela al curs del riu Ter i que utilitzaven els pastors de la zona. Una vegada passat l’estret de Morens, un pas entre muntanyes, ens trobem en ple paisatge alpí que ens acompanyarà fins arribar al refugi d’Ulldeter, situat a 2.200 metres d’altitud. Per situar-nos millor, direm que molt a prop trobem el naixement del riu Ter i l’estació d’esquí Vallter2000.

Després del descens serà el moment de fer un mos. Us proposem acostar-vos fins a l’Hotel Restaurant Els Caçadors, a la localitat de Ribes de Freser, a la comarca del Ripollès. Aquest hotel gastronòmic està dirigit per en Ramon Pau, la quarta generació d’una família dedicada al món de l’hostaleria. Productes de qualitat i senzillesa de creació donen vida a uns plats que respiren tradició i territori, i que contrasten amb unes estances amb tocs avantguardistes.

Ha arribat el moment de tornar a l’Hotel. Podem passar una bona estona descansant al jardí i gaudint de l’aire pur de la Vall de Bianya; o bé, si encara ens queden forces, una bona opció és recórrer a peu la Via romana del Capsacosta, un ramal de la Via Augusta creada per l’Imperi Romà per connectar Roma amb el sud de la Península. És apte per a tothom i és un bon punt i final a l’escapada pels Pirineus de Catalunya.

Monestir de Sant Pere de Casserres a Masies de Roda | Agència Catalana de Turisme

*Aquesta ruta forma part dels itineraris organitzats per l’Agència Catalana de Turisme, que pots trobar més detallats a la seva pàgina web. A més d’aquesta hi podràs trobar una quarantena d’escapades on la diversitat és la clau, i on es pot recórrer des dels Pirineus de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre. A més, l’oferta d’allotjaments també és molt variada i adaptada a totes les butxaques: tant pots dormir en hotels de 5 estrelles com en càmpings, passant per hotels gastronòmics. I fins i tot, s’ofereix opcions més recents com el glamping, una modalitat d’acampada que combina luxe, turisme i aventura.

Els enllaços per no perdre’t detall de la ruta:

Ruta Desconnexió als Pirineus de Catalunya

Experimenta Catalunya en 40 propostes

Amb la col·laboració de:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa