MónTerrassa
Com és la Xemeneia l’Auxiliar 1 de Terrassa

Les xemeneies formen part de l”sly line” de Terrassa des de temps immemorials. Avui són un patrimoni a potenciar i ensenyar, perquè ens guarden la memòria del que ha estat aquesta ciiutat. Moltes ja han desaparegut, com els vapors, en èpoques on els immobles industrials no eren valorats i eren enderrocats fruit de l’especulació urbanística. Avui, la seva presència és un valor afegit, i contribueix a explicar la història de la capital del Vallès Occidental.

On es troba la Xemeneia Auxiliar 1

El seu emplaçament: Al carrer de Sant Sebastià, al número 127, amb els de Lepant, de Roger de Llúria i del Pare Font, al barri del Segle XX de Terrassa

Amb l’enderrocament de la fàbrica Manufactura Auxiliar I, que ocupava l’illa industrial entre els carrers de Lepant, deSant Sebastià i deRoger de Llúria, la xemeneia va quedar a l’interior del pati d’un complex d’habitatges unifamiliars de nova construcció, però va romandre dempeus per a gaudi dels veïns.

Què en podem dir de la xemeneia

Les seves característiques principals són: una xemeneia de tipùs troncocònica, feta amb el tradicional maó vist, amb una base circular i amb motllura a la part superior. Té una alçada total de 31 metres i un diàmetre de 3,5 a 2,3 m des de la base fins a la corona. Una petia joia, com la resta que encara es poden gaudir, entre elles la de la plaça de l’assemblea de Catalunya, a Ca n’Aurell-La Maurina, la més alta del món amb escala de cargol per fora, i rècord guinnes.

Està totalment encerclada amb brides de ferro colat (és la xemeneia de la ciutat que en té més: 18 en total) i està rematada per un potent collarí amb dues motllures. S’aixeca al pati interior d’un conjunt d’habitatges unifamiliars construïts al solar de la primera de les fàbriques de tints i acabats de l’empresa tèxtil Manufactura Auxiliar, fundada el 1916.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa