MónTerrassa
VÍDEOS | Terrassa manté viu el record d’un 1-O tacat per la Covid
  • CA
La plaça Vella ha acollit l'acte central en record de l'1-O a Terrassa
La plaça Vella ha acollit l’acte central en record de l’1-O a Terrassa | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Malgrat la pandèmia i les obligades restriccions sanitàries, Terrassa no ha volgut oblidar l’1-O i la celebració del referèndum per la independència de Catalunya ara fa tres anys. L’acte s’ha concentrat a la plaça Vella, respectant les distàncies de seguretat i aprofitant la tarima fixa. Al llarg de gairebé dues hores, s’han pogut escoltar diversos testimonis (directors, pares o migrants) de com van viure la jornada de votació a la nostra ciutat. També representants de Primàries Terrassa i del Consell per la República han aportat la vessant més política i reivindicativa. Per la seva banda, els músics dels Cants per la Llibertat i els CDR amb una enorme pancarta penjada reclamant la llibertat dels presos polítics i unes bengales hi han aportat la part més visualment atractiva.

“Ens trobem per recordar i celebrar que el dret a decidir va ser defensat aquell 1-O per tota. Que l’1-O no va fracassar, és viu, només cal que ens hi tornem a posar”, han manifestat des de l’ANC, en un escrit que aquesta vegada ha volgut ser més conciliador amb els partits polítics tot i que no s’ha estat de reclamar-los “posar el país per davant del partit” i fer una apel·lació “a la generositat”. Més taxatius han estat des del Consell per la República que han recalcat la necessitat “de fugir de les empreses de l’Ibex 35 i d’utilitzar i comprar els productes de Km0” mentre que el discurs de Primàries no ha agradat a alguns representants dels grups municipals independentistes que s’han acostat demanant explicacions. “Ens trobem amb una classe política catalana que ha abandonat els compromisos amb la ciutadania i s’ha passat al tacticisme electoral. Fem una crida a mantenir la lluita al carrer, a no defallir en la lluita per la llibertat dels represaliats, que són de tots, no dels partits polítics”, han subratllat.

L’advocat i encausat per formar part de la sindicatura electoral, Josep Pagès, ha transmès un “missatge d’optimisme malgrat que la repressió continua”, i ha recorda que “l’1-O va ser una enorme victòria i el que vam fer no va ser en va, el camí iniciat no té marxa enrere”. Mentre que Marc Ferrer, com a representant dels Bombers per la República, s’ha endut els aplaudiments més càlids amb crits de “els bombers seran sempre nostres”. Ferrer però no ha callat i s’ha preguntat com “és possible que hàgim passat de la dignitat de defensar les urnes a la submissió de deixar una cadira buida al Parlament?” i ha estat molt clar quan li ha dit al conseller d’Interior, el terrassenc Miquel Sàmper: “els bombers estaran sempre al costat del poble, ara, treballi vostè perquè els Mossos també ho estiguin i no siguin una eina de repressió”.

L’acte s’ha clos amb el testimoni de l’actor i director teatral Òscar Garcia que ha fet “ressuscitar” l’enyorat Pepe Rubianes amb un monòleg que ha posat el toc d’humor en la celebració. Els Segadors han posat punt i final.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa